Ministerul Sănătății recunoaște într-un răspuns pentru deputatul Ioan Bălan că nu are clare sursele de finanțare pentru spitalele regionale și cel republican și menționează că din fonduri UE se pot aloca 300 de milioane de euro, costul estimat pentru un singur spital regional


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan privind situația spitalelor regionale și a celui republican, arătând că se identifică surse de finanțare.

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan,  a solicitat, în Parlament, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, lămuriri privind  programul de construire a opt spitale regionale și a unui spital republican care, prin noul program de guvernare, nu mai sunt finanțate cu fonduri europene, cum era prevăzut inițial și s-a decis finanțarea lor prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, încă neînființat, dar și la preț dublu.

„După foarte mulți ani de ezitări și amânări, pentru primele proiecte trei spitale regionale clinice de urgență amplasate la Cluj (Comuna Floreşti), Craiova şi Iaşi chiar s-au întreprins și demersuri concrete. Astfel, pentru aceste trei obiective de investiţii, autorităţile administraţiei publice locale au adoptat hotărâri privind aprobarea definitivă a amplasamentului. Pașii următori ar fi constat în elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, precum și în asigurarea certă a finanțării lucrărilor de construire și de dotare a noilor unități spitalicești”, arată deputatul sucevean.

El amintește că în data de 5 decembrie, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, acordul de împrumut privind finanţarea construcţiei a primelor trei spitale regionale de urgenţe, la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Ioan Bălan a mai spus și că în 2017,  Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, afirma că există oportunitate finanțării acestor spitale din resurse financiare nerambursabile, dacă studiile de fezabilitate pentru primele trei proiecte s-ar finaliza și transmite Comisiei Europene până în luna martie a anului 2018, menționând că în luna noiembrie 2017, Guvernul Tudose a adoptat un memorandum, al cărui conținut nu este public.

Totodată, deputatul sucevean a mai arătat că după ce a analizat programul de guvernare adoptat de Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018, a constatat cu stupoare faptul că Guvernul își propune o finanțare diferită a acestor obiective de investiții, astfel că: ”cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €.”

În aceste condiții, parlamentarul sucevean cere ministrului să spună de ce în condiţiile în care standardele de cost de la nivelul Uniunii Europene arată cât se poate de clar faptul că, cele mai moderne spitale, de capacitate similară, construite la nivelul statelor membre, nu au costat mai mult de 200 milioane de euro (cca. 1 miliard de lei), cuprinzând şi dotările aferente, cum a rezultat un cost total, pentru cele 9 spitale de 3,5 miliarde de euro, adică un cost mediu de cca. 390 milioane euro, ceea ce înseamnă aproape dublu.

În răspunsul Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Dan Dumitrescu, se arată că nu are cunoștință de vreun acord de împrumut semnat cu BEI în scopul indicat în întrebare și că în data de 5 decembrie 2016, Ministerul Sănătății a încheiat un Acord de asistență tehnică cu BEI în vederea întocmirii documentelor necesare aplicației pentru finanțarea din fonduri structurale nerambursabile pentru construcția celor trei spitale regionale de urgență, proiectil fiind finanțat printr-o subvenție din partea Centrului Consultativ European pentru Investiții (CECPI).

„Construcția celor trei spitale regionale de urgență de la Iași, Cluj, Craiova va fi cofinanțată în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii sanitare  și sociale. Sursa de finanțare a UE va fi Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), în conformitate cu prevederile POR. Finanțare disponibilă 300 milioane Euro prin Programul Regional Operațional (POR), respectiv 100 milioane euro pentru fiecare din cele trei obiective investiționale”, se arată în răspuns.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că nu se cunosc variabilele utilizate de deputatul Ioan Bălan care a estimat construcția unui astfel de spital la 200 de milioane de euro, dar precizează că în conformitate cu calculul estimativ la această dată transmis de experții BEI în cadrul documentației tehnice aferente studiilor de fezabilitate costul per spital regional se ridică la aproximativ 300 milioane de euro.

„Precizăm că standardele de cost utilizate în calcul respectă pe deplin cerințele de finanțare ale Comisiei Europene,  având la baza analiză CBA. Menționăm, în același timp, că în cadrul Acordului de asistență cooperăm deopotrivă cu experții Jaspers și, în același timp, beneficiem de sprijinul direct al Comisiei Europene prin asistență tehnică SRSS în dezvoltarea acestui proiect”, se mai arată în răspuns.

În ceea ce privește nedumerirea lui Ioan Bălan privind trecerea finanțării celor opt spitale regionale și cel republican la Fondul de Suveran de Dezvoltare și Investiții, după cum prevede noul program de guvernare din ianuarie 2018, secretarul de stat Dan Dumitrescu arată că „având în vedere stadiul FSDI, Guvemul a aprobat la data de 1 noiembrie 2017, memorandumul cu tema Memorandumul pentru aprobarea inițierii demersurilor în vederea identificării de soluții de finanțare pentru construirea a cinci spitale regionale conform Programului de Guvernare”.

El subliniază că Memorandumul propune „inițierea demersurilor în vederea identificării de soluții de finanțare pentru construirea a cinci spitale regionale conform Programului de Guvemare, respectiv și pentru celelalte trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) în situația în care sumele inițiale estimate în POR vor fi depășite”.

„În  concluzie, studiile de fezabilitate sunt în curs de realizare de către Consultantul contractat de BEI în baza acordului de asistență mai sus menționat. Suntem în contact permanent cu MDRAP și cu DG Regio privind stadiul documentației tehice care însoțește aplicația de finanțare”, se mai arată în răspunsul Ministerului Sănătății.(T.B.)

Intră acum și în grupul de