Incendiu al unei aeronave urmat de o coliziune cu un aparat de zbor de mici dimensiuni, scenariul unui exercițiu de amploare, pe pista Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

La Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc joi, 22 martie a.c., un exercițiu cu forțe în teren, cu tema <Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Salcea, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și cu celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un incendiu la o aeronavă, pe pista Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava. Punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.>

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu la trenul de aterizare al unei aeronave, în timpul aterizării pe pistă, care punea în pericol întreaga aeronavă, dar și pe cei 32 de pasageri și pe cei 4 membri ai echipajului, care se aflau la bordul avionului.

Din cauza incendiului, în interiorul aeronavei s-a degajat fum toxic și se înregistrau temperaturi ridicate. Cei 32 de pasageri au suferit arsuri și intoxicații și au necesitat evacuare de urgență.

De asemenea, în momentul aterizării forțate, aeronava a intrat în coliziune cu un aparat de zbor de mici dimensiuni, aflat la sol, care a efectuat o manevră greșită și exista pericolul de propagare a flăcărilor și la acest avion.

„Din fericire, situațiile tactice au fost rezolvate cu bine, iar exercițiul a adus un plus pentru experiența și în pregătirea tuturor participanților”, a precizat Găleată.

Exercițiul a fost organizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență„Bucovina” al județului Suceava, în colaborare cu Regia Autonomă Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, alături de care vor mai participa, cu atribuții specifice, Instituția Prefectului – județul Suceava, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, Centrul de Coordonare SAR-ROMATSA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, Unitatea de Primire Urgențe Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Serviciul Român de Informații și Comitetul Local pentru Situații de Urgență al orașului Salcea.

Foto: ISU Suceava


Intră acum și în grupul de