Băișanu îi cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, explicații privind numărul extrem de scăzut al companiilor românești certificate european privind calitatea și siguranța produselor alimentare: Nu poți intra pe piața europeană și în supermarket-uri fără această certificare


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, cere explicații ministrului Agriculturii, Petre Daea, privind numărul extrem de scăzut al companiilor românești certificate european privind calitatea și siguranța produselor alimentare, arătând că nu se poate intra pe piața europeană, dar și în supermarket-uri fără această certificare

Într-o interpelare adresată ministrului Petre Daea, Băișanu arată că, potrivit unui studiu al  International Featured Standards (IFS), România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește certificarea calității și siguranței produselor alimentare și că doar 200 de companii din România au obținut certificare europeană conform standardului IFS.

„Respectarea cerințelor IFS Food de către producătorii de alimente  reprezintă o garanție pentru livrarea pe piața de produse alimentare sigure, conforme cu legislația și conforme cu cerințele clientului”, a precizat Băișanu.

El susține că producătorii români sunt tot mai preocupați să obțină aceste garanții de calitate, care îi ajută să își crească afacerea prin intrarea în marile rețele de retaileri și accesul la piața externă, iar prin urmare, numărul cererilor de certificare crește în fiecare an cu aproape 25 la sută, mult peste media europeană, care este de 7,75 la sută.

„Certificarea IFS înseamnă, practic, un pașaport pentru export”, a adăugat parlamentarul sucevean care menționează că în România există 11 subdomenii de certificare IFS Food.

El subliniază că certificările ajută companiile să fie sigure că produsele lor îndeplinesc cele mai pretențioase criterii ale clienților.

„Auditul presupune verificarea procesului de producție, iar evaluatorul oferă consultanță, astfel încât să fie respectate bunele practici în fiecare etapă. Acest lucru asigură premizele unei calități foarte bune a proceselor de producție, a produselor și a managementului de sistem, ceea ce duce în final la produse alimentare sigure și de calitate la raft și în coșul de cumpărături al consumatorului”, a mai arătat deputatul.

El notează că verificarea profesionistă a întregului proces de producție garantează că în hipermarket-uri nu pot ajunge decât produse atent monitorizate de-a lungul întregului proces din punct de vedere al siguranței alimentului și calității  alimentului.

Ținând cont de cele prezentate, Alexandru Băișanu cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, un punct de vedere privind nivelul scăzut al companiilor ce oferă produse alimentare cu certificat european în România.(N.B)


Intră acum și în grupul de