Peste 5500 de autovehicule au fost înmatriculate în primele trei luni ale acestui an în județul Suceava,în creștere cu 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut

Înmatriculările auto în județul Suceava continuă să se mențină pe un curs ascendent, fiind înregistate în primul trimestru peste 5500 de operațiuni de primă înmatriculare.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, în primul trimestru al anului 2018, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor, cei nouă lucrători ai compartimentului Înmatriculări și Evidența vehiculelor rutiere au efectuat, în total,  peste 13.000 de   operațiuni de  primă înmatriculare, autorizare provizorie, transcrieri și radieri auto din evidențe.

Dintre acestea,  5.562 sunt  operațiuni de primă înmatriculare în circulație a vehiculelor, din care 718 sunt cu data fabricației sub 5 ani, 3870 – autorizații provizorii și plăci pentru vehiculele care au fost înmatriculate provizoriu, 2901 sunt transcrieri, iar 1031 sunt radieri auto din evidențe.

Statistic, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, evaluarea activității de   înmatriculare vehicule și autorizare provizorie din cadrul arată  creșteri de circa 12% la operațiunile de primă înmatriculare și de aproape 50 la sută la numărul radierilor din circulație.

În primul trimestru al acestui an se constată o scădere aproape la jumătate a numărului de autorizații provizorii  atribuite, având în vedere că,  autorizația provizorie de circulație se poate elibera din start pentru o perioadă de 90 de zile, față de  30 de zile, cum stipulau prevederile anterioare .

În primele 3 luni din 2018, la acest compartiment nu au fost întocmite documente de cercetare penală, comparativ cu primul trimestru al anului 2017, când s-au  constatat 8 infracțiuni, din care 5 au fost falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, iar 2 au fost falsuri privind identitatea și un uz de fals, precizează sursa citată.

“Se constată că se menține trend-ul ascendent în ce privește solicitările de înmatriculare atât la persoanele fizice, cât și cele juridice, și faptul că, în continuare, din numărul total al autovehiculelor înmatriculate ponderea cea mai mare o reprezintă cele cu data fabricației  mai mare de 5 ani.

De asemenea, se remarcă faptul că măsura înființării a unui ghișeu special  pentru persoanele juridice   și-a atins scopul,  întrucât rezervările pentru înmatriculare se fac de pe o zi pe alta”, a declarat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

(T.B.)