Traian Pădureț (USJ Pro – Educația Suceava): Banii alocați de ISJ Suceava pentru voucherele de vacanță nu acoperă necesarul. Dacă nu sunt suficienți bani la buget, de ce au prevăzut în lege valoarea de 1450 lei și nu o valoare mai mică, dar care să fie respectată?


Intră acum și în grupul de

Președintele USJ Pro-Educația Suceava, Traian Pădureț, consideră că ideea acordării voucherelor de vacanță personalului bugetar este o idee buna pusă în practică deficitar, subliniind că voucherele  de  vacanță ar trebui să contribuie  la refacerea capacității de muncă a beneficiarilor și să stimuleze turismul românesc.

El explică într-un comunicat de presă, că Guvernul României a hotărât ca aceste vouchere să aibă o valoare de 1450 lei pentru un beneficiar care face dovada că în perioada iulie 2017 – noiembrie 2018 are 12 luni de contract de muncă.

„Aceste vouchere sunt aferente anului 2017 și de aceea au valoarea de 1450 lei – adică valoarea salariului minim pe economie din 2017. Dacă sunt aferente anului 2017, ar fi trebuit să se acorde pentru cei care dovedesc valabilitatea unui contract de muncă în perioada ianuarie – decembrie 2017. Dacă perioada de referință se extinde până la finele lunii noiembrie 2018, ar trebui să se țină cont de faptul că valoarea salariului minim pe economie în anul 2018 este  1900 lei și nu 1450 lei”, arată liderul sindical.

Trecând pentru aceste amănunte, el arată că membrii de sindicat așteaptă aceste vouchere, doar că MEN a ținut în sertar două săptămâni metodologia de aplicare pentru angajații din învățământ până s-au hotărât să o publice în Monitorul Oficial ca Ordin de ministru.

„ Colegii noștri și-au pierdut speranța că aceste vouchere se vor da, unii dintre ei și-au planificat deja concediile și ar fi dorit să știe din timp dacă pot miza pe vouchere. Unitățile școlare nu pot contracta emiterea voucherelor până când nu au bugetul aferent”, precizează Pădureț.

El adaugă că I.S.J. Suceava a aprobat în Consiliul de Administrație în data de 17.05.2018 bugetul pe județ și pentru fiecare unitate școlară, după ce a primit necesarul de la fiecare unitate școlară.

„Totul începea să intre în normal, chiar dacă destul de târziu. Doar că, pentru a nu fi totul normal, am aflat că la nivel de angajați din ISJ și unități conexe, bugetul alocat acoperă 98,4 % din necesar, la nivelul învățământului de masă bugetul alocat acoperă 95 % din necesar, iar la nivel de învățământ special este acoperit 94,5% din bugetul necesar. Și asta după ce unii dintre colegii noștri au făcut solicitări scrise pentru a renunța la acest drept”, atrage atenția liderul sindical.

El a identificat și motivul acestei situații: Guvernul și MEN au făcut lucrurile invers.

„Normal era să solicite din teritoriu necesarul și apoi să aloce și să  aprobe  bugetul. Ei au dat bugetul din birouri de la București, fără a ști exact necesarul și folosindu-se de sintagma ,,cu încadrarea în bugetul alocat” prevăzută în legea de acordare a voucherelor, forțează ISJ – urile și unitățile școlare să se încadreze în aceste bugete”, adaugă Pădureț.

 Potrivit acestuia, dacă demersul ISJ Suceava prin care se va  solicita completarea bugetului va rămâne fără rezolvare, unitățile școlare vor trebui să scadă din suma cuvenită fiecărui beneficiar diferența care nu acoperă întregul necesar, adică 1,6 % din 1450 lei – 23,2 lei pentru cei din ISJ și unitățile conexe, 5 % din 1450 lei – 72,5 lei pentru cei din învățământul de masă și 5,5 % din 1450 lei – 79,75 lei pentru cei din învățământul special.

Mai mult, pentru că suma de 1450 lei se impozitează cu 10 % în luna imediat următoare primirii voucherelor de vacanță, datorită modificării cunatumului primit de fiecare beneficiar va trebui modificată și suma impozitată.

„Ne întrebăm, dacă nu sunt suficienți bani la buget, de ce au prevăzut în lege  valoarea de 1450 lei și nu o valoare mai mică – de exemplu – 1200 lei – dar care să fie respectată. Si toate aceste bâlbe după cele făcute cu măririle salariale, cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, cu Legea  153/2017 care s-a dorit o legea de salarizare unitară, dar care a bulversat tot sistemul bugetar și care suferă modificare după modificare. Cum să mai ai încredere ? În cine să mai ai încredere?”, conchide Traian Pădureț.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de