USR Suceava acuză primării din județ că încearcă să blocheze strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”

USR Suceava susține că primării din județ încearcă, prin taxe prohibitive sau refuzul de a acorda autorizații pentru amplasarea cortului în care cetățenii să poată semna pentru inițiativa cetățeanească „Fără penali în funcții publice”.

„Din nefericire, ca urmare a demersurilor noastre întreprinse în județ, am constatat că unele primării încearcă să taie din fașă aripile acestei inițiative cetățenești, prin taxele prohibitive pe care le solicită (de exemplu, Primăria Municipiului Fălticeni a solicitat 100 lei/zi) sau prin refuzul de a ne acorda autorizație pentru amplasarea unui cort în care cetățenii poată să semneze (exemplu – Primăria orașului Gura Humorului), în pofida faptului că inițiativele cetățenești de modificare a Constituției sunt reglementate în Constituția României la art. 150, alin.1 respectiv alin. 2, iar prezenta inițiativă cetățenească a primit avizul Consiliului Legislativ și a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 pe data de  22 martie 2018. De asemenea, toți membrii Grupului de inițiativă respectă caracteristicile impuse de lege”, susține USR într-un comunicat.

Totodată, USR Suceava anunță că, duminică, deputatul USR Cosette Chichirău va participa împreună cu membri ai USR Suceava la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice.

Acțiunea va începe la ora 12:00 și se va desfășura pe Esplanada Casei de Cultură din Suceava sau la sediul USR din strada Petru Rareș nr.7 (parcare Piața Mare), în cazul în care vremea va fi capricioasă.

„USR Suceava a obținut autorizarea acestui demers cetățenesc din data de 10 mai, de la Primăria Suceava, pentru 8 locații diferite din municipiu, în care vom activa alternativ, câte o săptămână. Astfel, în prima săptămână, ne-ați găsit lângă parcul Universității „Ștefan cel Mare”, iar în această săptămână vom sta pe pietonalul din zona Esplanade Casei de Cultură, urmând ca restul locațiilor (George Enescu, Obcini, Burdujeni, Mărășești) să fie acoperite ulterior”, precizează sursa citată.(N.B.)