Vasile Rîmbu, către ministrul Sănătății: Poate veți rezolva situația cu salarizarea și sporurile ca să ne ocupăm de ceva mai consistent, pe ridicarea calității actului medical, pe înzestrare deosebită, iar satisfacțiile în afara salariului să le ducem la maximum și pentru personalul medical și pentru pacienți


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, și-a exprimat, joi, speranța că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va rezolva problemele legate de salarizarea și sporurile din domeniul medical care au generat și proteste astfel încât să se poată apleca pe probleme de consistență cum sunt ridicarea calității actului medical, înzestrarea deosebită, iar ca satisfacțiile în afara salariului să fie duse la maximum și pentru personalul medical și pentru pacienți.

Sorina Pintea a vizitat, joi, Spitalul Județean Suceava, iar managerul unității a spus că din 1966 până în 2008-2009, s-au făcut intervenții, sporadice, dar nu de substanță care să ducă la un spital care să reprezinte Bucovina.

El a subliniat că descentralizarea a fost pozitivă pentru spitalele din teritoriu și că ultimii zece ani au fost de succes pentru SJU Suceava.

„Pașii au fost făcuți mici, meticuloși, dar cu efect maxim. Spitalul Județean Suceava este acreditat cu un punctaj greu de atins, 96,55 la sută”, a spus Rîmbu.

El a menționat că s-a ajuns în acest punct cu un management inspirat, cu investiții pe infrastructura spitalului și modernizarea tuturor secțiilor, pe dotare.

Rîmbu a adăugat că dotarea a început să incomodeze fizic, nu și ca performanță și din acest motiv plănuiește, împreună cu Consiliul Județean Suceava,  să fie extinse anumite spații medicale.

”Cel mai important este faptul că investiția în personal a fost extrem de bogată și de eficientă. În anii de care vă spun au venit 105 medici, în special tineri, care au specialități și calificări deosebite, unele făcute și prin țări străine”, a spus Rîmbu care a ținut să arate că a constatat că direcția nu mai este unică, respectiv că medicii români pleacă din țară ci și că vin și din afară în țară.

„Din cei peste 105 medici noi, cred că jumătate din ei sunt veniți din afară. Asta înseamnă că le place aici, perspectiva de a se afirma este foarte bună”, a explicat managerul SJU Suceava.

El a adăugat că efortul în modernizarea Spitalului Județean Suceava a fost de 45 de milioane de euro în 9-10 ani.

„De asta mă gândeam și poate veți rezolva cazul acestor salarii, sporuri și să ne ocupăm de altceva, mai de consistență. De la nivelul Ministerului Sănătății să mergem pe ridicarea calității actului medical, pe înzestrare deosebită, satisfacțiile în afara salariului să le ducem la maximum și pentru dânșii și pentru pacienți”, a spus Rîmbu.

El a mai declarat că autoritățile sucevene nu se vor opri în modernizarea și dezvoltarea unității spitalicești.

„Avem în lista de investiții alte obiective foarte importante pe care le-am stabilit împreună cu Gheorghe Flutur. Consiliul Județean, probabil ca puține Consilii județene din țară, este foarte implicat și finanțează la maximum”, a spus Rîmbu care a atras atenția că în acest an nu a fost atrasă niciun fel de sumă ca finanțare de la Ministerul Sănătății, dar că anul nu s-a încheiat și are toată convingerea că sfârșitul de an va găsi unitatea spitalicească în altă situație.

El crede că dacă spitalele județene ar fi sprijinite de la nivel central și județean s-ar putea face mult mai mult.

Rîmbu a spus că toate cazurile delicate, deosebite, costisitoare, vin la spitalul județean, iar din perspectiva unui manager din teritoriu lui i-ar conveni să știe că are unde plasa cazurile grele, costisitoare și să stea liniștit, dar că aceasta nu se poate și că de la Suceava sunt între 1 și 2 la sută transferuri la alte spitale.

El a mai cerut ministrului să fie modificată legislația privind clasificarea spitalelor.

„Nu știu de ce spitalele județene, în condițiile în care au medici de excepție, au dotăre de excepție, rezolvă cazurile la nivelul spitalelor clinice nu au voie să ajungă 1 sau 1 A pentru că sunt dirijate acele clasificări de excepție numai către spitalele clinice”, a spus Rîmbu.

El a mai cerut ca și spitalele județene să fie băgate în seamă la programele naționale pentru că SJU Suceava efectuează intervenții care ar putea fi decontate prin programe naționale, dar că le suportă din bugetul propriu.

News Bucovina a transmis în direct conferința de presă a ministrului Sănătății


Intră acum și în grupul de