Premii pentru studenții filologi suceveni în cadrul unor concursuri naționale

Mai mulți studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost premiați în cadrul unor concursuri naționale de profil.

Potrivit unui comunicat al USV, Monica Diana Ropciuc și Ioana Boloca, de  la masteratul internațional „Teoria și practica traducerii”, anul I,  au participat la Atelierele de traduceri  organizate de Universitatea din Craiova, cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei (9-10 mai), obținând o mențiune specială pentru calitatea traducerii.

„Am venit acasă cu două ghiozdane pline ochi de cărți, cu noi prietenii legate și cu dorința de a găzdui și noi, la rândul nostru, studenți bine pregătiți din toate colțurile țării,  care să răspundă chemării noastre și să ne cunoască universitatea și orașul”, declară cele două studente, tot mai interesate de profesia de traducător, pentru care se pregătesc în cadrul acestui masterat.

De asemenea, Floarea Iluan, de la specializarea Franceză-Italiană, a obținut premiul III la Concursul național de traducere între limbile romanice (franceză, italiană, română, spaniolă, latină), ediția a II-a, secțiunea română-italiană, dedicat Zilei Latinității.

Acest concurs a fost organizat de Facultatea de Litere a Universității din Craiova, în parteneriat cu Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură  și Institutul Cervantes din București, în data de 5 mai.

De asemenea, la cea mai prestigioasă manifestare ştiinţifică studenţească cu profil filologic din România, Colocviul Naţional Studenţesc „Mihai Eminescu”, ediţia a XLIV-a, desfăşurat la Iaşi în perioada 17-19 mai, studenţii suceveni au primit, ca în fiecare an, numeroase premii.

La acest colocviu anual participă reprezentanţi ai tuturor facultăţilor de litere din România şi Republica Moldova.

Premii, menţiuni şi premii speciale au obţinut Otilia Ungureanu (secţiunea Critica criticii), Ana-Maria Antonesei (Poetică şi stilistică), alături de mai mulţi studenţi suceveni care s-au făcut remarcaţi prin traducerea în diverse limbi străine a câtorva creaţii eminesciene: Georgiana Obadă, Nicoleta Sfinţiţchi, Teodora Vasilovici (germană), Mirela-Dana Ostafi şi Erena-Ana Tanasi (franceză), Georgiana Turcuman şi Anissa Taouil Hassouna (spaniolă).

Studenţii au fost coordonaţi de profesorii Mircea A. Diaconu, Dorel Fînaru, Raluca Dimian, Raluca-Nicoleta Balaţchi şi Alina Viorela Prelipcean.