Primarul Ion Lungu estimează o creștere de circa 50 la sută a prețului de producție a gigacaloriei pentru sistemul centralizat de termoficare, de la 119 lei la 170-180 lei/Gcal, la care se adaugă prețul de transport și distribuție


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a estimat, miercuri, o creștere de circa 50 la sută a prețului de producție a gigacaloriei furnizată de Bioenergy Suceava, arătând că de la 119 lei fără TVA aceasta ar putea crește la 170-180 de lei fără TVA la gardul centralei.

„Părerea mea personală. Astăzi, prețul la gardul centralei este de 119 lei pe gigacalorie. Părerea mea este că vor urca destul de mult, pe la 170-180 de lei pe gigacalorie la gardul centralei”, a spus Lungu.

El a subliniat că populația nu va avea prețul majorat pentru că abia plătește cât este acum prețul gigacaloriei, dar a recunoscut că populație va plăti indirect această majorare .

Lungu a arătat că prețul final va crește cu circa 50 la sută la gardul centralei.

Unul dintre ziariști a remarcat că la acest preț gigacaloria va rămâne la gardul centralei termice, dar primarul a răspuns: „Am văzut și alte comentarii, că va exploda prețul la gazul metan. Se pare că nu prea avem soluții”.

Ion Lungu a adăugat că a avut discuții cu reprezentanții firmei Bioenergy, inclusiv cu acționarul austriac, și că până la iarnă vor găsi o soluție pentru a produce agent termic folosind biomasa.

„Astăzi nu pot să spun mai multe”,a  spus primarul.

El a menționat că este convins că va fi căldură la iarnă, dar că vor fi dezbateri, vor fi solicitările de majorare de preț.

Prețul final al gigacaloriei este format din prețul de producție și prețul de transport și distribuție.

În prezent populația plătește 250 de lei/Gcal, iar până la acoperirea costului final al agentului termic municipalitatea asigură subvenții. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de