Tudorel Toader a anunțat că arhiva regională pentru documentele instanțelor, parchetelor de pe raza Curții de Apel Suceava ar putea fi construită în cartierul George Enescu din Suceava


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Suceava pentru a merge și a vedea locul unde este posibil să se amplaseze arhiva regională unde vor fi păstrate documentele instanțelor și parchetelor de pe raza de competență a Curții de Apel Suceava, respectiv județele Suceava și Botoșani și dar documentele de arhivă de la penitenciarul care aronează zona, respectiv penitenciarul Botoșani.

Tudorel Toader a spus că la Ministerul Justiției există un proiect finanțat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor judiciare, în valoare de 65 de milioane de euro și a subliniat că procedurile de achiziție sunt altele decât cele din legislația națională și permit o mai bună folosire a banilor, fapt pentru care s-au economisit sume consistente de bani.

El a menționat că a  propus conducerii BM ca banii economisiți să fie folosiți  la construcția celor 15 arhive, câte una la fiecare curte de apel, fiind obținut avizul de principiu.

Ministrul a recunoscut că există o problemă reală, națională, a arhivelor din sistemul judiciar unde documentele se păstrează în arhivă timp de 90 de ani.

„Prin urmare avem problema pe care să o rezolvăm de a arhiva pentru această perioadă de timp”, a spus Tudorel Toader care a menționat că acum multe documente de la instanțe și parchete sunt arhivate în spații necorespunzătoare, dar că și ocupă spații ce ar putea fi folosite de judecători, procurori, grefieri.

El a arătat că în ceea ce privește terenurile pentru construcția sediilor acestor arhive, Ministerul Justiției a primit multe propuneri de la autorități, iar Primăria Suceava a oferit un teren de 6.600 de metri pătrați pe bulevardul George  Enescu.

„Alte autorități ne-au oferit terenuri mai mici care nu pot fi folosite cu această destinație, sau terenuri amplasate în zone ce presupun cheltuieli suplimentare, respectiv acces și utilități”, a spus ministrul.

El a explicat și că arhiva trebuie să fie amplasată geografică pentru asigurarea unui acces relativ egal pentru toate instanțele.

Ministrul a spus că directorul Penitenciarului Botoșani a oferit un teren generos în imediata vecinătate a penitenciarului și că a venit să vadă și terenul din Suceava urmând ca o comisie specială va aprecia care din cele două locații răspunde cel mai bine criteriilor de amplasare.

El a spus că se va face un proiect singur ce va fi replicat de 15 ori și care vor avea aceleași dimensiuni, proceduri, metode de organziare și funcționare.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de