Tudorel Toader a anunțat că arhiva regională pentru documentele instanțelor, parchetelor de pe raza Curții de Apel Suceava ar putea fi construită în cartierul George Enescu din Suceava

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Suceava pentru a merge și a vedea locul unde este posibil să se amplaseze arhiva regională unde vor fi păstrate documentele instanțelor și parchetelor de pe raza de competență a Curții de Apel Suceava, respectiv județele Suceava și Botoșani și dar documentele de arhivă de la penitenciarul care aronează zona, respectiv penitenciarul Botoșani.

Tudorel Toader a spus că la Ministerul Justiției există un proiect finanțat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor judiciare, în valoare de 65 de milioane de euro și a subliniat că procedurile de achiziție sunt altele decât cele din legislația națională și permit o mai bună folosire a banilor, fapt pentru care s-au economisit sume consistente de bani.

El a menționat că a  propus conducerii BM ca banii economisiți să fie folosiți  la construcția celor 15 arhive, câte una la fiecare curte de apel, fiind obținut avizul de principiu.

Ministrul a recunoscut că există o problemă reală, națională, a arhivelor din sistemul judiciar unde documentele se păstrează în arhivă timp de 90 de ani.

„Prin urmare avem problema pe care să o rezolvăm de a arhiva pentru această perioadă de timp”, a spus Tudorel Toader care a menționat că acum multe documente de la instanțe și parchete sunt arhivate în spații necorespunzătoare, dar că și ocupă spații ce ar putea fi folosite de judecători, procurori, grefieri.

El a arătat că în ceea ce privește terenurile pentru construcția sediilor acestor arhive, Ministerul Justiției a primit multe propuneri de la autorități, iar Primăria Suceava a oferit un teren de 6.600 de metri pătrați pe bulevardul George  Enescu.

„Alte autorități ne-au oferit terenuri mai mici care nu pot fi folosite cu această destinație, sau terenuri amplasate în zone ce presupun cheltuieli suplimentare, respectiv acces și utilități”, a spus ministrul.

El a explicat și că arhiva trebuie să fie amplasată geografică pentru asigurarea unui acces relativ egal pentru toate instanțele.

Ministrul a spus că directorul Penitenciarului Botoșani a oferit un teren generos în imediata vecinătate a penitenciarului și că a venit să vadă și terenul din Suceava urmând ca o comisie specială va aprecia care din cele două locații răspunde cel mai bine criteriilor de amplasare.

El a spus că se va face un proiect singur ce va fi replicat de 15 ori și care vor avea aceleași dimensiuni, proceduri, metode de organziare și funcționare.(T.B.)

 

loading...