Peste 4000 de persoane au donat sânge în primul semestru al acestui an, numărul donatorilor de sânge fiind în creștere în ultimele trei luni


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat, marţi, că 4073 de persoane au donat sânge în primul semestru al acestui an, numărul donatorilor fiind aproape la fel cu cel din perioada similară a anului trecut.

Medicul sucevean a spus că în primul trimestru al anului 2018 au donat sânge 2250 de persoane faţă de 1823 în al doilea trimestru al anului în curs, reuşindu-se să se asigure stocurile necesare pentru toate grupele de sânge, o situaţie mai dificilă fiind doar în cazul sângelui cu RH negativ.

Directorul CTS SUceava a subliniat că asigurarea stocului necesar de sânge a fost posibilă şi datorită creşterii numărului campaniilor mobile de recoltare de sânge amintind că la Câmpulung Moldovenesc s-a redeschis un punct mobil de recoltare în Policlinica din localitate, într-un spaţiu pus la dispoziţie de medicul primar Adrian Cosinschi, iar în ultima zi de joi a fiecărei luni, o echipă a CJTS Suceava, dotată cu echipamentul medical necesar, se deplasează la Câmpulung Moldovenesc pentru a recolta sânge.

Ea a explicat că o altă campanie mobilă de recoltare de sânge va avea loc la Vatra Dornei fie în cursul lunii iulie, fie la începutul lunii august, într-un spaţiu pus la dispoziţie de medicul Rodica Boca, în cadrul Laboratorului Dorna Medical din localitate, astfel de campanii desfăşurându-se şi în cursul anilor trecuţi.

Medicul Maria Pilat a mai spus că sunt purtate discuţii pentru a se deschide un punct de recoltare mobil şi la Fălticeni.

“Încercăm să ne deplasăm mai mult în teren, în cadrul acestor campanii mobile de recoltare de sânge, pentru a veni în sprijinul donatorilor de sânge, dar şi să putem onora toate solicitările venite din partea spitalelor”, a subliniat medicul sucevean.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de