Județul Suceava, considerat cu risc de apariție a pestei porcine africane. Centrul Local de Combatere a Bolilor a actualizat planul de prevenire și combatere pestei porcine africane


Intră acum și în grupul de

Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava s-a întrunit  joi, la Palatul Administrativ,  și a aprobat  “Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava reactualizat”.

Șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar Dan Corneanu, a arătat că în contextul evoluției unor focare de pestă porcină, 23 de state au restricționat  României exportul de  carne de porc și produse din carne de porc.

Astfel, județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii, de aceea, în cadrul ședinței s-a accentuat asupra intensificării controalelor în târgurile de animale, unde a fost interzisă comercializarea porcinelor, încă din 2017, măsură fiind reactualizată în planul aprobat astăzi.

În acest sens, se vor constitui echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, Poliția de Frontieră, IPJ,  Jandarmi, și autorități  locale și se va stabili un calendar potrivit căruia se  vor face verificări în târguri de animale din județul Suceava, mai ales în cel de la   Vicovu de Sus, localitate aflată aproape de granița cu Ucraina.

Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10-20 iunie 2018, în România- județul Tulcea- au fost  confirmate și notificate 131 de focare de pestă porcină africană, apărute  în gospodării ale populației din mai multe localități ale județului Tulcea, inclusiv în  orașul Tulcea, zona Zagău, iar situația nu este staționară.

 În ce privește situația epidemiologică a țărilor  aflate la granița cu România, în luna iunie 2018, în Ungaria s-au semnalat 13 cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în regiunile infectate Heves și Syabolcs-Syatmar-Bereg, în total,  în  2018, fiind  21 cazuri PPA la mistreț.

În Republica Moldova, s-a semnalat un caz de PPA la  porcii domestici, la 1,5 km de sat Mereni,  raionul Anenii Noi.

În Ucraina, în iunie s-au semnalat  1 caz PPA la mistreț –regiunea Volyn și 4 focare  PPA la porcii domestici în regiunile Donets’K, Zaporizhzhya, Ternopil și Poltava, în total, de la începutul anului  fiind 28 de cazuri  PPA la mistreți și 36 focare PPA la porci domestici.(N.B.)


Intră acum și în grupul de