Primăria Suceava vrea ca în municipiu să fie reabilitate termic încă 1000 de apartamente printr-un proiect cu finanțare guvernamentală. Lungu: Din păcate, pentru reabilitări cu fonduri europene nu s-a depus niciun proiect deși au fost două tentative


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că speră ca printr-un program cu fonduri guvernamentale să se realizeze reabilitarea termică a unui număr de 1000 de apartamente din municipiu.

El a arătat că, din păcate, fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte, care se ridică la nivelul țării la două miliarde de euro, nu vor putea fi cheltuiți întrucât condițiile pentru a obține finanțare gratuită de 60 la sută din suma proiectului sunt greu de îndeplinit, în special cele legate de asigurarea cofinanțării.

Primarul a explicat că au existat două tentative ale unor asociații de proprietari din zona centrală a Sucevei de a depune proiecte de finanțare din fonduri UE, dar că acestea au fost abandonate pentru că era dificil de îndeplinit condițiile, mai ales când a fost nevoie de făcut dovada existenței sumei de bani.

Ion Lungu a spus că pe procedura românească, Guvernul suportă 50 la sută din costuri, Primăria 30 la sută, iar asociațiile de proprietari 20 la sută, iar Ministerul Dezvoltării Regionale a cerut Primăriei să prezinte programele pe care intenționează să le acceseze în 2019.

„Primăria are posibilitatea legală să suporte o parte din cheltuieli celor care sunt în imposibilitate de plată. În urma unor anchete sociale, în locul celor care nu pot plăti, poate Primăria să pună bani în locul lor, astfel încât să deblocăm proiecte care sunt blocate la aceste cazuri sociale din cauză că nu au bani”, a spus Ion Lungu.

El a menționat că speră ca municipalitate suceveană să fie inclusă în acest program guvernamental pentru anul viitor și a făcut o solicitare pentru 1000 de apartamente.

„În anul 2009 am făcut vreo 700 de aparatamente. Și astăzi mai avem bani de recuperat, dar îmi doresc să reabilităm aceste apartamente, mai ales că sunt blocuri care au nevoie de așa ceva”, a spus Lungu.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de