Flutur anunță o amplă acțiune de igienizare a județului Suceava după ce cursurile de apă sunt pline de PET-uri. Dan Ioan Cușnir a atras atenția că „rușinea” de pe Lacul Bicaz se datorează în mare parte județului Suceava de unde au ajuns majoritatea PET-urilor


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, în plenul Consiliului Județean inițierea unei acțiuni de igienizare a județului Suceava după ce, în urma inundațiilor din ultima perioadă, s-a constatat că apele sunt pline de PET-uri.

Flutur a făcut această propunere după ce consilierul județean PSD, Dan Ioan Cușnir, a arătat că situația actuală nu mai poate fi tolerată și că o mare parte din PET-urile care au ajuns să acopere Lacul Bicaz provin din județul Suceava.

„Depozitele ecologice de deșeuri se vor finaliza, dar întrebarea este ce facem până se finalizează acestea. Faptul că există o întârziere în preluarea lor și desemnarea operatorului a ajuns să fie folosită ca o scuză că nu suntem în stare să colectăm selectiv gunoaiele și să avem o abordare măcar decentă”, a spus Cușnir.

El a precizat că în ultimele săptămâni au fost prezentate imagini rușioase cu milioane de PET-uri în Lacul Bicaz care este alimentat de râul Bistrița, care trece cea mai mare parte prin județul Suceava, iar responsabilitatea rușinii de pe lacul Bicaz aparține în mare parte județului Suceava.

„E ușor să se spună că e responsabilitatea Ministerului Mediului, a Apelor Române, dar prin pasivitate eu cred că fiecare dintre noi avem o anumită responsabilitate în gestionarea acestei rușini”, a spus Cușnir care consideră că este timpul să fie făcut ceva, propunând ca fiecare consilier județean să monitorizeze două-trei localități.

„Să vedem dacă au contracte de colectare, dacă acestea funcționează sau sunt fictive, de câte ori pe săptămână se colectează deșeurile, unde se duc deșeurile”, a spus Cușnir care a adăugat că va exista surpriza că dacă există contracte, deșeurile nu se predau nicăieri.

„Sunt primari cărora, în anul 2018, li se pare o normalitate să îngroape deșeurile sau să le depoziteze în albia minoră a râurilor și așteaptă să vină o viitură și să ducă PET-urile în Lacul Bicaz”, a spus consilierul PSD care a propus să se constituie un grup de lucru și să fie făcut ceva ca să fie oprită această rușine.

Sursa foro Vestea.net

Flutur a spus că este absolut de acord cu implicarea consilierilor județeni în acest domeniu și a a cerut Comisiei de mediu să intre în amănunte.

„Suntem în iulie, ploile din ultimele zile aduc suprafețe întregi de PET-uri. La Vama și Frasin pluteau ieri PET-urile de pe lume”, a spus Flutur.

El a arătat că va trebui să se facă o acțiune împreună cu Inspectoratul Școlar, cu Primăriile și cu asociațiile de turism care sunt un beneficiar al frumosului din județul Suceava și să fie chemate la treabă să fie făcute acțiuni de igienizare.

Președintele Flutur a menționat că au fost asociații care au făcut astfel de acțiuni cu voluntari și că ar trebui să fie făcute la fel sub coordonarea consilierilor județeni în lunile august și septembrie.

„Să facem acțiuni de igienizare a județului Suceava. Nu ne face cinste cum arată județul nostru”, a spus Flutur, iar Cușnir a propus inițerea unei competiții între localități și să fie premiate cele mai eficiente în gestionarea deșeurilor.

Consilierul județean PSD Gheorghe Apetrii a arătat că dacă PET-urile ar avea o valoare comercială, acestea nu ar mai pluti pe cursurile de apă și ar fi colectate, iar Flutur a anunțat că va cere, printr-o scrisoare, Ministerului Mediului, secretarului de stat Eugen Uricec, să propună un act normativ prin care să se stimuleze colectarea PET-urilor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de