Localități din județul Suceava, afectate de ploile torențiale de joi. Autoritățile au monitorizat permanent zonele critice, iar în următoarea perioadă comisii mixte numite de Prefectură vor evalua pagubele generate de inundaţii


Intră acum și în grupul de

În urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, din ultima perioadă, la nivelul Prefecturii Județului Suceava s-a întrunit, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai prefecturii, pompierilor militari, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat permanent toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, în urma ploilor torenţiale de joi, 26 iulie a.c., pompierii militari suceveni, alături de comitetele locale pentru situații de urgență și lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor au intervenit pentru evacuarea apei din trei curți, o anexă și un beci în comuna Păltinoasa, și pentru decolmatarea a două fântâni în orașul Solca și una în comuna Brodina.

De asemenea, autoritățile au monitorizat în permanență zonele unde punctual s-au înregistrat căderi de precipitații abundente, respectiv barajul de deviere „Dumitrelul” din localitatea Gura Haitii, ce aparține Parcului Național Călimani, iazul de decantare din localitatea Tărnicioara, comuna Ostra, și cursul râului Moldova, în zona gropii de gunoi din municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde cu ajutorul unor utilaje s-a consolidat un dig de protecție, pentru prevenirea inundațiilor.

Prefectura a arătat că și în localitățile Brodina, Vicovu de Sus, Voroneț  și zona digului de protecție de pe malul râului Râșca, în localitatea Bogdănești, a existat pericolul de inundații, aceste localități fiind de asemenea monitorizate de autorități.

În cursul după amiezii de joi, 26 iulie,  s-a produs o surpare în zona adiacentă a unui pilon de pod, pe un drum comunal din localitatea Capu Câmpului, fiind posibil doar accesul pietonal.

 

„Zonele critice au fost în permanență monitorizate pe tot parcursul nopţii, iar în perioada următoare, comisii mixte numite de prefectură, împreună cu autorităţile locale, vor fi în teren pentru evaluarea pagubelor generate de inundaţii”, a transmis Prefectura Suceava.

În comunicatul transmis se menționează că la Prefectura Suceava sunt centralizate, în continuare, rapoartele operative transmise de către unitățile teritoriale administrative, iar pe baza acestora se vor întreprinde alte demersuri pentru obținerea de fonduri de la Guvern și că ăână în prezent 33 de primării au transmis aceste rapoarte.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de