Creştere uşoară a numărului de cazuri de meningită acută virală în judeţul Suceava, majoritatea îmbolnăvirilor fiind provocate de infecţia cu virusul Coxsackie


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că în judeţ se înregistrează o creştere uşoară a cazurilor de meningită acută virală, majoritatea îmbolnăvirilor fiind provocate de infecţia cu virusul Coxsackie.

Medicul sucevean a spus că toate aceste cazuri de îmbolnăvire sunt investigate prin examen de laborator.

“În marea majoritate a cazurilor este vorba de virusul Coxsackie, care a mai circulat la noi în judeţ şi care se pare că în continuare provoacă victime. Nu fac aceste comunicări în scop alarmist, ci în scopul de a reitera către populaţie necesitatea respectării normelor de igienă alimentară, de igienă personală. Să nu uităm să ne spălăm pe mâini, să nu uităm să spălăm bine legumele şi fructele, inclusiv pepenele verde, să păstrăm alimentele la frig, în condiţii corespunzătoare”, a explicat Zorescu.

Ea a menţionat că în cursul lunii iulie s-au înregistrat 13 cazuri de meningite acute virale la copii şi tineri cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani, fără legătură epidemiologică între cazuri, pacienţii suferind forme uşoare şi medii ale bolii.

“Atât medicii infecţionişti, cât şi noi, le supraveghem cu atenţie, le investigăm, pentru a preveni apariţia unor cazuri secundare. Conform metodologiei Ministerului Sănătăţii, toate cazurile de meningită acută virală la persoane cu vârstă de peste 15 ani le investigăm şi pentru etiologia determinată de virusul West Nile, care se transmite prin înţepătura ţânţarilor. Noi, în judeţ, nu am înregistrat cazuri până în prezent, dar dat fiind faptul că în judeţele învecinate Bacău şi Iaşi au început să apară primele cazuri, am început să intensificăm şi noi supravegherea epidemiologică”, a mai spus medicul epidemiolog sucevean.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de