Circa 22.000 de transporturi cu deșeuri din tot județul Suceava ar urma să fie duse la depozitul de la Moara dacă se aplică procedura prezentată de ministrul Mediului pentru închiderea celor cinci depozite temporare din județ


Intră acum și în grupul de

Ministrul Mediului, Leocadia Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că cele cinci depozite temporare de deșeuri din județ ar urma să fie închise când va fi funcțional depozitul ecologic de la Moara, iar deșeurile care au fost depozitate în ultimii ani ar urma să fie selectate, cele refolosibile să fie reciclate, iar restul să fie duse la noul depozit.

„Așa cum celelalte județe încep să le închidă sau duc o parte din deșeuri la locurile de depozitare, dacă sunt mult mai aproape de locurile în care sunt create aceste depozite, dacă nu, o să trebuiască și le-am spus clar că le dăm tot suportul, cât putem noi, tehnic și cât este legal, ca să-i îndrumăm în cadrul unui parteneriat între localități să putem să găsim formula tehnică de instalare a unor echipamente pe aceste depozite astfel încât să putem să valorificăm cât mai mult și să putem să comprimăm cantitatea astfel încât să nu depozităm toate deșeurile acestea, care sunt foarte vechi, la noul depozit care sper să intre în funcțiune până la sfârșitul anului, cel de la Moara”, a declarat Gavrilescu.

Ea a adăugat: „Sper și îmi doresc ca lucrurile să intre aici în linie dreaptă”.

Ministrul a subliniat că cele cinci depozite temporare urmează să fie închise.

„Închiderea lor se face prin luarea deșeurilor ca atare, pentru că in situ nu se poate face închiderea și ducerea acestor deșeuri la Moara, când Moara o să funcționeze. Până atunci depunerea ca atare are loc în cele cinci depozite”, a spus Gavrilescu.

El a explicat și ce se va întâmpla cu aceste depozite temporare.

„Dorim să montăm niște instalații care să poată scoate ce se poate valorifica, metal, ambalaj, iar diferența de biodegradabil să compostăm”, a spus ministrul.

Potrivit autorităților locale sucevene este aproape imposibil să fie mutate deșeurile din cele cinci depozite temporare în depozitul permanent de la Moara pentru că ar trebui ca orașul Suceava să fie tranzitat de circa 22.000 de camioane cu deșeuri.(T.B.)


Intră acum și în grupul de