Aproape 400 de stâne, 59 de cantoane silvice şi 13 târguri de animale, verificate de autorităţile sanitare veterinare sucevene în cadrul controalelor tematice privind pesta porcină africană


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a menţionat, joi, într-un comunicat de presă, că în luna august au fost efectuate controale tematice privind pesta porcina africana fiind vizate, în primul rând, târgurile de animale, dar şi controale în trafic şi au fost verificate stânele şi cantoanele silvice pentru a stabili cu exactitate numărul de suine care sunt crescute în aceste locuri, dacă animalele sunt identificate şi înregistrate conform legislaţiei in vigoare.

El a spus că  au fost efectuate 32 de controale în târgurile de animale din localităţile Vicovu de Sus, Boroaia, Râşca, Bogdăneşti, Drăguşeni, Liteni, Dolhasca, Vereşti, Gura Humorului, Rădăuţi, Arbore, Putna şi Marginea, iar în urma verificărilor au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 1920 de lei pentru comercializarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

Corneanu a mai spus că au fost verificate 388 de stâne şi 59 de cantoane silvice fiind depistate 454 de suine, din care 332 suine erau neînregistrate.

“În acest caz s-a dispus identificarea şi înregistrarea în regim de urgenţă a suinelor neidentificate şi respectarea cu stricteţe a prevederilor Ordinului nr. 20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine”, a precizat Corneanu.

Totodată, în luna august au fost efectuate verificări privind respectarea regulilor de biosecuritate la două exploataţii comerciale de suine respectiv, SC Agrosiun SRL Moara şi SC Tagro Grup SRL Vereşti, nefiind depistate abateri ale normelor de biosecuritate la data controalelor.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a declarat că au fost controlate 58 de Circumscriptii sanitare veterinare concesionate în privinţa efectuării acţiunilor sanitare veterinare de interes public naţional şi a realizarii acţiunilor de identificare şi înregistrare a animalelor.

El a arătat că în luna august a fost verificată o menajerile, iar administratorul societăţii comerciale a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 720 de lei pentru comercializarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Tot în cursul lunii august s-au realizat 25 de controale specifice cu privire la modul de respectare de către agricultori  a condiţiilor de eco-condiţionalitate în cadrul schemelor si măsurilor  de sprijin pentru fermieri în România.

Medicul veterinar sucevean a spus că alte 4 controale s-au realizat în echipe mixte cu reprezentanţii IPJ Suceava şi au vizat transportul de animale/controale trafic, fiind aplicate două amenzi în valoare de 1440 de  lei  pentru transportul  animalelor fără documente, în mijloace  de transport neautorizate.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de