Sancțiuni de aproape 100.000 de lei aplicate de polițiștii suceveni în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea delictelor silvice

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat, în perioada 4 – 11 septembrie a.c., acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Potrivit IPJ Suceava, la acţiune au participat 76 de lucrători, din care 70 de polițiști, 4 specialiști ai Gărzii Forestiere și 2 ai Direcției Silvice, fiind efectuate 44  de controale.

Astfel, au fost aplicate 138 sancțiuni contravenționale, în valoare de 98.680 lei.

De asemenea, a fost confiscată, în vederea stabilirii provenienţei, cantitatea de 19,97 m.c. material lemnos, în valoare de 3.996 lei, din care faptic 15,65 m.c. şi valoric 4,32 m.c.

Poliția Suceava a precizat că pe 7 septembrie a.c., în jurul orei 21.00, o patrulă de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus a oprit pentru control pe DJ 176C, din comuna Brodina, autoutilitara condusă de un localnic de 29 de ani, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că acesta transporta ilegal cantitatea de 13,13 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos în valoare de 2.153 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Brodina, iar autoutilitara fost indisponibilizată.

De asemenea, pe 8 septembrie a.c., la ora 11.47, Secția 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin „S.N.U.A.U. 112” despre faptul că trei persoane necunoscute au tăiat și sustras  material lemnos de pe terenul unui bărbat din comuna Horodnic de Sus.

Polițiștii deplasați operativ la fața locului au identificat abandonat pe  drumul comunal din zona Hardic un autoturism încărcat în partea din spate cu materialul lemnos.

În urma măsurilor operative întreprinse de polițiști autorii faptei au fost identificați ca fiind trei bărbați din comuna Horodnic de Sus, care, la 08.09.2018, au tăiat și sustras 3 arbori, doi arbori din specia plop și unul din special răchită, lemnul rezultat fiind recuperat și lăsat în custodia victimei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor  de „tăiere ilegală de arbori” și “furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

(M.T.)