România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente, are cele mai multe decese din cauza rujeolei și cea mai mica rată de vaccinare din UE. Asociațiile de Studenți în Medicină consideră referendumul pentru familie o inițiativă ineficientă socio-economic: Necesitatea investițiilor în sistemul de sănătate publică este mult mai acută decât un referendum pentru limitarea unor drepturi


Intră acum și în grupul de

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) reprezentând peste 24.000 de studenți mediciniști, își manifestă, printr-un comunicat, îngrijorarea față de organizarea referendumului pentru familie din data de 7 octombrie, inițiativă pe care o consideră ineficientă din punct de vedere socio-economic.

În contextul numeroaselor probleme cu care se confruntă țara noastră, precum epidemia de rujeolă, migrația medicilor, echipament deficitar, considerăm că necesitatea investițiilor în sistemul de sănătate publică este mult mai acută decât un referendum pentru limitarea unor drepturi, se arată în comunicat.

„Din punct de vedere statistic, România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente, avem cele mai multe decese din cauza rujeolei și cea mai mica rată de vaccinare din Uniunea Europeană. Ba mai mult, un medic din România pleacă din țară la fiecare 6 ore, acoperirea nevoilor medicale de bază în mediul rural este deficitară și suntem singura țară din UE care nu alocă bani pentru vaccinurile HPV”, susțin semnatarii.

Mai mult, ei consideră că investiția a 35 de milioane de euro necesari organizării acestui referendum ar putea acoperi măcar unul dintre aceste deficite și ar ameliora probleme din sistemul de sănătate care afectează întreaga populație.

„Susținem o alocare transparentă și sustenabilă a banilor publici și utilizarea acestora pentru a deservi comunității civile pe termen lung, nu pentru a nedrepăți grupuri populaționale vulnerabile”, adaugă studenții mediciniști.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, “Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”, notează sursa citată.

„ Afirmăm că limitarea unor drepturi pe baza orientării sexuale are un impact negativ asupra grupurilor vulnerabile atât din punct de vedere psihic, cât și social prin încurajarea stigmatizării din partea comunității civile. Mai mult decât atât, considerăm importantă relația pacienților cu aparținătorii acestora, care, de cele mai multe ori, sunt partenerii de viață. Prin urmare, ne opunem îngrădirii acestui drept pentru anumite categorii de pacienți. Prin existența parteneriatului civil, se oferă șansa delegării anumitor decizii medicale altor persoane, acest lucru facilitând salvarea de vieți în situații de urgență”, se subliniază în comunicat.

Totodată, semnatarii menționează că studiile arată că importanța creării unui mediu fără stigmatizare le permite cu succes pacienților să își recunoască  fără bariere probleme din sfera sexualității, având astfel acces la servicii medicale și sociale specifice.

 

„Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România face un apel către instituțiile de conducere ale țării să investească banii în mod sustenabil pentru a ameliora problemele de sănătate din țară și să înceteze activitățile provocatoare de stigmă și dezbinare socială”, se arată în finalul comunicatului. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de