Amenzi de peste 8000 de lei aplicate unor cerșetori în municipiul Suceava. Echipele de poliţişti au acționat în zona lăcașelor de cult, intersecțiilor și zonelor aglomerate din municipiul Suceava pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei


Intră acum și în grupul de

Mai mulți cerșetori identificați pe raza municipiului Suceava au fost sancționați de polițiști cu amenzi totale de peste 8000 de lei în cadrul unei acțiuni prevenirea cerşetoriei şi informarea populaţiei în vederea conştientizării acestui fenomen şi urmărilor sale, în special asupra tinerilor.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în paralel, pentru combaterea fenomenului cerșetoriei, poliţiştii suceveni au desfăşurat acţiuni în teren, fiind urmărită şi identificarea şi luarea în evidenţă a persoanelor fără adăpost, în perspectiva apropierii sezonului rece şi creşterii gradului de victimizare a acestora.

Astfel, în cursul zilei de vineri având în vedere și manifestările religioase derulate în contextul sărbătorii de Sf. Dumitru, poliţiştii Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică și Secției de Poliție Burdujeni, sprijiniţi de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat o acțiune pe linia asigurării unui climat de siguranţă civică,  pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, combaterii actelor de comerţ stradal neautorizat, cerşetoriei, identificarea persoanelor fără adăpost şi instruirea acestora în perspectiva sezonului de iarnă, pentru reducerea riscului victimal dar şi infracţional.

Echipele de poliţişti au acționat în zona lăcașelor de cult, intersecțiilor și zonelor aglomerate din municipiul Suceava, respectiv Biserica Sf. Vineri, mănăstirea Sf. Ioan,  intersecţia Calea Obcinilor – Bd. 1 Decembrie, intersecţia Calea Obcinilor – Bd. George Enescu, zona supermarketului Lidl, Piaţa Agroalimentară George Enescu,  zona magazinului Kaufland, str. Universităţii, B-dul George Enescu – Curcubeul , zona OMV, zona Catedralei de pe str. Mărăşeşti,  Casa de Cultură, Piaţa 22 Decembrie, Parcul Central, Magazin Bucovina, zona Sellgros, zona magazinului Profi, zona Iulius Mall, Dedeman, Carrefour, Bazarul Suceava, zona magazinelor Orizont, Piața Burdujeni și Biserica Sfântu Andrei.

La acțiune au participat  36 de polițiști din cadrul Biroului Ordine Publică și Secției de Poliție Burdujeni, 2 poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar și 8 jandarmi și 8 polițiști locali.

În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 100 de persoane şi avertizate sau atenţionate 20 de persoane. De asemenea, au fost verificaţi şi instruiţi şi 5 agenţi de pază fiind controlate 20 de obiective.

Poliţiştii au identificat peste 30 de persoane care apelau la mila cetăţenilor sau care vagabondau, fiind aplicate 26 de sancţiuni contravenționale în valoare de 8490 lei.

 „Poliţiştii fac încă o dată apel ca toate aceste persoane să conştientizeze riscurile la care se expun şi să apeleze la serviciile specializate. De asemenea, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor”, precizează Poliția Suceava.

Sursa citată notează că oferirea de bani nu ajută aceste persoane, permanentizând doar un flagel social care în timp poate dezvolta şi componente infracţionale.

„Cerşetoria înseamnă pe lângă ruinarea viitorului personal şi profesional al tinerilor şi primul pas către delincvenţă şi infracţionalitate. De la mâna întinsă, până la furt sau tâlhărie prin smulgere nu e decât un pas, un pas care se scurtează uneori prin „complicitatea” noastră”, se mai arată în  comunicat. (N.B.)


Intră acum și în grupul de