Secția de cardiologie a Spitalului Județean Suceava a fost redeschisă după modernizare și extindere și are acum o capacitate dublă, de 80 de paturi din care 15 de terapie intensivă coronarieni. Secția are opt medici titulari și 16 asistenți medicali


Intră acum și în grupul de

Secția de cardiologie a Spitalului Județean Suceava a fost redeschisă, joi, după modernizare și extindere în prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur și a președintelui Consiliului Regional Schwaben din Germania, Jurgen Reichert.

Investiția a costat circa două milioane de euro, din care două treimi a fost suportată de Consiliul Județean Suceava, iar restul de Spitalul Județean, a spus Gheorghe Flutur, menționând că aceasta era necesară ținând cont de faptul că în județ nu mai sunt secții de cardiologie la celelalte spitale, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces.

Flutur a arătat că extinderea secției s-a făcut prin supraînălțarea etajului 6 al corpului F și că s-a reușit dublarea suprafeței, și mai multe decât dublarea numărului de paturi, de la 38 la 80.

El a mulțumit managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, personalului secției pentru implicarea acestui proiect cât și directorului firmei General Construct care a executat lucrările considerate de excepție.

Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a precizat că secția este compusă din terapie intensivă coronarieni cu 15 paturi, cu unitate centrală de monitoriare, ecograf mobil, defibrilatoare, aparat electrocardiograf, iar fiecare pat multifucțional este dotat cu monitoare, injectomate, consolă de oxigenonterapie și sistem de aspiraței, dar și sistem de compresie mecanică pentru prevenirea trombozei venoase.

Secția mai dispune de cinci paturi pentru cardiologie intervențională, dar și 60 de paturi multifuncționale.

În secție s-au construit, amenajat și dotat două cabinete de explorări funcționale și un cabinet de monitorizare test de efort.

Potrivit lui Rîmbu, secția va fi deservită de opt medici titulari, doi-trei medici cu contract de prestări servicii, 16 asistenți medicați din care șase la Terapie intensivă coronarieni, nouă infirmiere și două îngrijitoare.

Managerul SJU Suceava a spus că finalizarea acestui proiect de reorganizare și extindere va permite secției de cardiologie să pună în funcțiune un sistem de imagistică intraoperator cu detector de înaltă rezoluție care cuprinde un angiograf cu soft de radiologie intervențională, neuroradiologie intervențională și substracție digitală, aparat de cardiostimulare temporară și angiomate care va permite creșterea posibilitățișor de rezolvare a unei numeroase patologii complexe și de urgență în județ.

Vasile Rîmbu a explicat că din 2015 în SJU Suceava funționează programul Acțiuni Prioritare-Infarct Miocardic Acut (AP-IMA) finanțat de Ministerul Sănătății prin care au fost tratați 24 de pacienți în anul 2015, 134 de pacienți în 2016, 56 de pacienți în 2017 și 132 pacienți în 2018 deși numărul mediu de proceduri necesare ar fi între 21 și 50 lunar, cu o valoare de 150-230.000 de lei lunar, sumă ce ar acoperi tratamentul intervențional pentru pacienții din județele Suceava, Botoșani și Neamț.

El a subliniat că până acum programul AM IMA a acoperit suma de 650.000 de lei, iar Spitalul Județean a achitat 11, 3 milioane de lei, dar consideră că fiecare leu achitat de SJU Suceava a meritat pentru că a salvat vieți omenești.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de