Inspectorii sanitari veterinari suceveni au aplicat 6 amenzi în valoare de aproape 75 000 de lei în urma controalelor efectuate în octombrie


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, luni, că în cursul lunii octombrie au fost efectuate 120 de acţiuni de control în domeniul siguranţei alimentelor şi 19 controale în domeniul sănătăţii animale.

El a spus că în urma acestor controale s-au dispus măsuri menite să protejeze sănătatea consumatorilor şi sănătatea animalelor.

Medicul veterinar sucevean a mai spus că din totalul celor 120 de controale la unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, 21 au fost efectuate la abatoare/unităţi procesare carne/procesare lapte, 9 la restaurante, 11 la laboratoare de cofetărie/ patiserie, 20 la Hypermarketuri /supermarketuri, 17 la magazine alimentare, 15 la depozite alimentare, 10 la fabrici de produse congelate, o acţiune de control la o unitate de prelucrare sau conservare a fructelor, alte 3 la fabrici de sucuri de fructe şi legume, 11 la brutării şi câte un control la unităţi de ape minerale şi unităţi de condimente.

Printre deficienţele constatate în timpul controalelor se numără abateri de la norma de igienă(manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă), depozitarea  neconformă ,nerespectarea normelor privind destinaţia deşeurilor de origine animală nedestinate consumului uman, funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară.

În urma acestor controale au fost aplicate 13 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în valoare de 53.200 lei de lei, a precizat Corneanu.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a menţionat că alte 19 controale s-au efectuat în domeniul sănătăţii animale, realizate în echipe mixte cu reprezentanţi ai IPJ Suceava, din care 12 controale au fost în trafic, pe DN 18, ce au ca scop prevenirea pestei porcine africane şi 7 controale  în târguri/oboare din judeţ, fiind verificate 365 de vehicule în trafic.

Corneanu a arătat că în urma acestor controale s-au aplicat două amenzi în valoare de 20 000 de lei pentru mişcarea animalelor fără documente sanitare veterinare.

El a mai spus, referindu-se la domeniul sănătăţii animale, că în judeţ sunt în evoluţie două focare de bruceloză cu două animale afectate de boală şi un focar de trichineloză ce însumează doar un caz de îmbolnăvire la mistreţ.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de