Ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, despre conducta de gaz spre Vatra Dornei:Transgaz se află în imposibilitatea continuării proiectului și implicit a respectării termenelor și graficelor de execuție asumate. El a răspuns unei întrebări adresate în Parlament de Cătălin Nechifor


Intră acum și în grupul de

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, a răspuns deputatului Pro România Cătălin Nechifor privind finalizarea lucrărilor la conducta de gaz natural spre Vatra Dornei, arătând că Transgaz nu va putea să-și respecte termenele și graficele de execuție asumate.

Andrușca explică în răspuns că lucrările nu pot fi continuate din cauza unui litigiu între Direcția Silvică Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților privind dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere prin care ar trebui să treacă această conductă magistrală.

„Având în vedere că terenurile din fondul forestier aflate în litigiu nu se pot scoate din fondul forestier decât după soluționarea definitivă și irevocabilă a acestora, Transgaz împreună cu Ministerul Economiei a demarat procedura de declarare a obiectivului de importanță națională în domeniul gazelor naturale”, arată ministrul.

El precizează că în acest sens a fost elaborată Nota de Fundamentare pentru emiterea Hotărârii de Guvern, iar în procedura de avizare Ministerul Justiției a solicitat clarificări, iar SNTGN Transgaz SA a răspuns acestei solicitări și așteaptă finalizarea avizării, respectiv emiterea Hotărârii de Guvem.

„În contextul celor prezentate mai sus SNTGN Trasngaz SA se află în imposibilitatea continuării proiectului și implicit a respectării termenelor și graficelor de execuție asumate. În situația în care obiectivul va fi declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale acesta va fi actualizat, se va finaliza procedura de scoatere din fond forestier a terenurilor afectate și se va obține Autorizația de Construire. Ulterior obținerii Autorizației de Construire lucrarea va fi promovată pentru investiție”, arată ministrul.

El precizează că SNTGN Transgaz SA Mediaș are alocate sursele de finanțare necesare în vederea finalizării obiectivului prin Programul de Modemizare Dezvoltare Investiții pe 2018-2019.

La sfârșitul lunii iulie, senatorul Ioan Stan, mulțumea ministrului Dănuț Andrușca, prezent la Suceava, pentru că se va realiza investiția în conducta magistrală de gaz natural spre Vatra Dornei.

„Vreau să mulțumesc ministrului prezent aici pentru că a plecat documentația pentru avizare către alte ministere. Vreau să cred că până în toamnă aceasta să înlăturăm acele vicii și  să facem ceea ce am promis locuitorilor din Vatra Dornei, mergând pe conductă de interes național, ce leagă și Poiana Stampei și Bistrița”, a spus Ioan Stan.

Întrebat atunci de News Bucovina despre stadiul în care se află proiectul pentru începerea lucrărilor la conducta de gaz natural spre Vatra Dornei, Dănuț Andrușca a răspuns că „e așa cum a spus domnul senator”.

Întrebat care este circuitul de avizare pentru acest proiect, ministrul a răspuns că e vorba de Ministerul Energiei și Finanțelor, fără să nominalizeze atunci și Ministerul Justiției despre care susține acum că nu a avizat proiectul.

Deputatul Pro România Cătălin Nechifor l-a întrebat pe ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, să prezinte situaţia la zi şi care sunt perspectivele realizării conductei de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei

(T.B.)


Intră acum și în grupul de