Un echipaj al Colegiului Naţional Militar”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, înscris la cea de a treia ediţie a Concursului de robotică First Tech Challenge. Ei trebuie să construiască și să programeze un robot care execută comenzi de finețe


Intră acum și în grupul de

Responsabilul cu Relaţiile Publice şi Comunicarea din cadrul Colegiului Naţional Militar”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Georgiana Lupu, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că echipajul câmpulungean, numit sugestiv „Șteftech”, a parcurs procesul de înscriere și a aplicat pentru un Grant în valoare de 5000 de euro, pe care l-a și obținut, iar cei 15 elevi ai echipajului sunt îndrumaţi de doi profesori-mentori,  Florin Mariuc și Marius Măgurean.

Sursa citată menţionează că adolescenții militari câmpulungeni au fost instruiți de reprezentantul Asociației „Nație prin Educație” privind sarcinile de lucru și deprinderile necesare participării la această competiție, iar în cadrul instructajului elevii s-au familiarizat cu  imprimanta 3D, cele două kituri de robotică și piesele necesare pentru construirea unui robot.

“Pasiunea ștefaniștilor a apărut odată cu proiectul, ei au învățat cum să lucreze în echipă și să rezolve diferite probleme în mod creativ. Conceptul proiectului  First Tech Challenge presupune, de asemenea, spirit de inițiativă și abilități anteprenoriale, pe care cei 15 elevi le exersează în fiecare zi, după orele de curs”, se arată în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, până la sfârșitul lunii ianuarie, când ar urma să se desfăşoare la Iaşi etapa regională a acestui campionat, participanții trebuie să construiască și să programeze un robot care execută comenzi de finețe.

“Acest lucru reprezintă cu adevărat o provocare pentru adolescenții pasionați de științele exacte, deoarece trebuie să construiască robotul, inclusiv cu piese concepute de ei”, se arată în comunicat.

Unul dintre membrii echipajului„Șteftech”, elevul caporal Marius Mariș a spus că dorința de a învăța lucruri noi l-a determinat să se înscrie în echipa de robotică a colegiului.

„Ne dorim să folosim învățătura dobândită într-un mod care ne face să ne simțim bine, să cunoaștem oameni noi și, bineînțeles, să obținem un loc cât mai bun în clasamentul final”, a declarat elevul Marius Mariş.

Un alt component al echipei, elevul caporal Rebeca Dănilă, care este singura fată din echipa „Șteftech”, se ocupă de programare și asamblare.

„De mică mi-a plăcut să construiesc și eram atrasă de tot ce repara tata. Când am intrat la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” am conștientizat că sunt pasionată de disciplina informatică. Îmi place faptul că în fiecare zi învățăm ceva nou. Noi reprezentăm un prim pas pentru colegiu în această competiție. Generațiile viitoare se vor bucura de echipamentul și informațiile dobândite de noi”, a declarat eleva Rebeca Dănilă.

În comunicat se mai precizează că mai importantă decât competiția este munca depusă pentru a concepe și programa robotul, iar adolescenții militari “realizează acest efort pentru că sunt dornici să pășească pe drumul plin de provocări al roboticii”.

De menţionat este că BRD FIRST Tech Challenge România este organizată de Asociația Nație Prin Educație, iar la ediţia 2018-2019 s-au înscris 145 de echipe de robotică formate din elevi ai unor licee din toată ţara, potrivit portalului acestei asociaţii.

La ediţia din acest an a BRD FIRST Tech Challenge România s-au mai înscris încă trei echipaje din judeţul Suceava, respectiv Circuit Dealerz de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, Filatronics de la Liceul Teoretic “Filadelfia” Suceava şi Future Tech de la Liceul Teoretic”Ion Luca” Vatra Dornei.

(L.B.)

 


Intră acum și în grupul de