Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc aniversează 94 de ani de existență

La ceas aniversar, avem bucuria de a sărbători 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Pe aceste meleaguri cu așezări străvechi, asupra cărora timpul parcă și-a încremenit amprenta, se înalță o fortăreață a științei și a culturii, între zidurile căreia se aud, în cadență, ecourile pașilor zecilor de promoții de absolvenți.

Suntem convinși că, de-a lungul scenariului vieții absolvenților, cetatea cu infinite chipuri a constituit o etapă marcantă. O piatră de temelie pentru ceea ce va însemna mai târziu cariera de ofițer al Armatei Române.

Colegiul de astăzi se ivește asemenea unui oștean greu încercat: născut la Cernăuți, consolidat prin eforturi titanice, condamnat la neființă timp de 8 ani, cunoscând numeroase peregrinări, renăscut din propria-i cenușă și găsindu-și, în final, împlinirea destinului pe tărâmurile câmpulungene.

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiția liceului militar de la Cernăuți, înființat în anul 1924, prin Înalt Decret al regelui Ferdinand.

Perioada 1924-1945 a fost o perioadă de mari eforturi, din partea cadrelor didactice și militare. Consecințele acestor eforturi au fost vizibile: s-a înregistrat o creștere numerică a efectivelor, a spațiilor și a dotărilor.

În perioada 1940-1945 instituția cunoaște etapa cea mai dificilă, s-a impus mutarea acesteia de la Cernăuți la Roman, Târgoviște, Câmpulung Muscel, înapoi la Cernăuți, Timișoara și Pitești. La finalul acestei perioade de pribegie, liceului i-a fost anulată existența pentru o perioadă de 8 ani.

Astăzi, în an centenar, ne regăsim în spaţiul care din anul 1956 a fost martor al atâtor generaţii, care a stat la temelia formării lor ca militari de seamă ai acestei țări. Cu toţii recunoaştem rolul esenţial pe care Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” l-a avut şi îl are pentru viitorul fiecăruia în parte. De aici, peste 11500 de absolvenţi şi-au luat zborul spre desăvârşirea carierei militare, vegheaţi de spiritul lui Ştefan cel Mare.

Nu trebuie să uităm faptul că istoria colegiului s-a conturat prin reușita absolvenților, prin reuşita acestora în carieră, prin proiectele educative care conferă, dincolo de timp, calitate umană și înaltă ținută generațiilor de ştefănişti. Prin urmare, colegiul a devenit de-a lungul anilor un reper de valoare pe scena învățământului românesc datorită rezultatelor obținute. Astăzi, 25 noiembrie 2018, este despre elevii colegiului, despre dascăli și cadre militare care și-au împletit destinele cu această instituție de prestigiu! La mulți ani spirit ștefănist! La mulți ani Colegiului  Național Militar „ȘTEFAN CEL MARE”!

(Georgiana Lupu, Responsabil Informare și Relații Publice)