Deputatul Ioan Bălan, în Parlament: Prețul medicamentelor a crescut în loc să scadă cu 35 la sută așa cum s-a angajat PSD prin programul de guvernare. Zeci de categorii de medicamente generice, cele mai ieftine, au dispărut din farmacii ca urmare a deciziilor Guvernului

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a întrebat, în Parlament, dacă Ministerul Sănătății va lua totuși măsurile necesare pentru reducerea prețului medicamentelor cu peste 35 la sută așa cum s-a angajat PSD prin programul de guvernare în condițiile în care în ultimii doi ani prețul medicamentelor a crescut.

„În cele 3 programe de guvernare ale actualei majorități parlamentare, cetățenilor români li s-a promis că Guvernul v-a luat anumite măsuri astfel încât prețul medicamentelor să se reducă cu peste 35%. De asemenea, guvernele s-au mai angajat să actualizeze permanent lista cu medicamente compensate, astfel încât, cea mai vulnerabilă categorie de pacienți, pensionarii cu venituri mici, să își poată asigura medicația lunară de care depinde chiar viața lor”, a spus Bălan.

Deputatul sucevean arată că, din păcate, la mai bine de 2 ani distanță, prețul medicamentelor nu a scăzut, ci a crescut, iar din cauza unor măsuri administrative impuse de Guvern, zeci de categorii de medicamente generice, cele mai ieftine, au dispărut cu totul din stocurile farmaciilor și din producția fabricilor de medicamente.

„Nici lista cu medicamente compensate nu a suferit ajustările promise, iar multe case teritoriale de asigurări de sănătate nu au avut bani pentru medicamente compensate, până la a doua rectificare bugetară operată în luna noiembrie 2018”, a mai spus Bălan.

El consideră că accesul la servicii de sănătate și protejare vieții reprezintă drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României motiv pentru care cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să precizeze dacă își mai ia angajamentul reducerii prețului medicamentelor cu minimum 35%, față de nivelul pe care acestea îl înregistrau în luna decembrie a anului 2016.

„Vă solicit să precizați câte medicamente generice (cele mai ieftine) au dispărut din farmaciile din România în ultimii 2 ani și câte sunt în riscul de a nu mai fi produse și distribuite în anul 2019?”, mai cere Bălan.

El solicită ministrului să precizeze dacă în anul 2019 s-au asigurat sume suficiente pentru finanțarea medicamentelor compensate și să spună și când va avea loc o nouă evaluare și actualizare a listei de medicamente compensate.(T.B.)