Tabără de iarnă la Vama, pentru combaterea violenţei în şcoli


Intră acum și în grupul de

Organizaţia Naţională Cercetaşii României – centrul Local Suceava în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a organizat la Vama, în perioada 31.01.2009 – 01.02.2009 o tabără de iarnă privind violenţa în şcoli. „Violenţa şcolară este un fenomen extrem de complex cu o determinare multiplă, familială, socială, personală, culturală, şcolară. Violenţa în şcoală este o extensie a violenţei produse în societate, însă scena ei de manifestare fiind şcoala, poate conduce la consecinţe grave, alături de prejudicii, victimizare, reduce şansele elevilor de a-şi dezvolta personalitatea pe deplin. În acest context, prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor şi a conduitelor cu caracter delincvenţial capătă un rol deosebit în diminuarea şi stoparea acestor comportamente, datorită dimensiunilor sale informativ-educative şi activ-participative în promovarea unui stil de viaţă sănătos. Având în vedere aceste aspecte şi importanţa categoriei sociale pe care o reprezintă minorii, data de 30 ianuarie a fost desemnată – Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei în mediul şcolar”, se precizează într-un comunicat al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Suceava.
Activităţile desfăşurate au avut la bază promovarea ideii de nonviolenţă, oferirea de informaţii privind alternative educaţionale nonviolente, îmbunătăţirea strategiilor de prevenire a fenomenului violenţei prin acţiuni de informare şi educare în rândul elevilor, instruirea tinerilor în dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă şi responsabilizarea lor în probleme sociale şi de mediu, reducerea toleranţei faţă de fenomenul violenţei, promovarea principiilor sănătoase de lucru în prevenirea violenţei în mediul şcolar.
„Şi pentru că atitudinea de astăzi a copiilor este: „Implică-mă în ceva care să mă absoarbă sau mă vei scoate din sărite” (Prensky), în zilele de 31.01.2009 – 01.02.2009, cei aproape 100 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, participanţi la Tabăra de Iarnă, au fost implicaţi efectiv în activităţi de prevenire, organizându-se în patrule antiviolenţă şi promovând acest concept”, se mai precizează în comunicat.
Timp de două zile, copiii s-au distrat într-un cadru natural de vis, au iniţiat diverse competiţii, dar au fost în acelaşi timp angrenaţi şi în activităţi educative în cadrul atelierelor despre violenţa în mediul şcolar şi a celor vizând educaţia rutieră.
Participant la activităţi alături de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, specialistul psiholog din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a purtat discuţii libere cu tinerii participanţi la Tabăra de Iarnă, cu părinţii acestora şi cu cadrele didactice responsabile, identificând aspecte de ordin psihic generatoare de comportament violent în mediul şcolar, prezentând totodată oportunitatea consilierii la timp a minorului aflat in situaţie de risc.
“Prin tot ce au făcut aceşti tineri, prin atitudinea şi implicarea lor, nu fac decât să dea contur satisfacţiei de a lucra cu o generaţie care are premisele unei dezvoltări sănătoase şi afirmării în plan profesional în afara violenţei şi delincvenţei”, spun organizatorii.


Intră acum și în grupul de