Aproximativ 2500 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonii şi gripe, raportate în ultima săptămână în judeţul Suceava. Ministerul Sănătăţii: Specialiştii au anunţat debutul sezonului gripal


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 2500 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonii şi gripe diagnosticate clinic au fost raportate în judeţul Suceava în perioada 7-13 ianuarie 2019.

Sick Woman. Flu. Woman Caught Cold. Sneezing into Tissue

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în judeţ au fost diagnosticate 1895 de persoane cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 489 din grupa de vârstă 5-14 ani, alte 422 la grupa de vârstă 15-49 de ani şi 380 la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru 54 de pacienţi s-a recomandat internarea în spital pentru tratament.

Sursa citată menţionează că în aceeaşi perioadă au mai fost raportate 587 de cazuri de pneumonie cu 133 de internări, iar din totalul cazurilor înregistrate 133 au fost la grupa de vârstă 15-49 de ani, alte 102 la grupa de vârstă peste 65 de ani.

Totodată, în judeţul Suceava, 17 persoane au fost diagnosticate clinic cu gripă, toţi pacienţii fiind internaţi în spital.

Din totalul cazurilor, 8 au fost înregistrate la pacienţi din grupa de vârstă 15-49 de ani, alte 4 la pacienţi din grupa de vârstă 50-64 de ani şi 5 cazuri la persoane cu vârsta peste 65 de ani.

De precizat este că în judeţul Suceava a fost confirmat prin analize de laborator primul caz de gripă cu virus gripal de tip AH3 la un pacient în vârstă de 65 de ani din Gura Humorului, cu afecţiuni cronice asociate, care nu fusese vaccinat antigripal.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că, potrivit raportărilor INSP, în cursul săptămânii trecute, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat, iar în urma acestor date,  specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

“Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, citată în comunicatul de presă.

MS mai precizează că specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Totodată, Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal.

Printre recomandările specialiştilor se numără consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei,         respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului),        igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical, precum şi  continuarea vaccinării antigripale.

“În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut”, se mai arată în comunicatul de presă al MS.

La nivel naţional, numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018, iar al cazurilor de gripă diagnosticate clinic a fost de 1.155, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut .

Sursa citată menţionează că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea  este vaccinarea.

Pentru sezonul rece 2018-2019, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze şi până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită, iar restul de 55.701 doze de vaccin se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.

“Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionării de noi vaccinuri”, se mai precizează în comunicatul MS.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de