Sindicaliştii din învăţământul sucevean stau cu ochii pe buget


Intră acum și în grupul de

Cadrele didactice afiliate Sindicatului Judeţean “Spiru Haret” Suceava, cele de la Sindicatul Bucovina din Zona Rădăuţi, afiliat la FSLI, şi cei de la Sindicatul ”Sf. Andrei” Gura Humorului, aparţinând de FEN sunt îngrijorate în privinţa salariilor. Totuşi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu are motive să creadă că salariile profesorilor nu vor fi majorate şi a anunţat că va începe rapid discuţiile cu sindicatele pe această temă, cu menţiunea că prioritatea este adoptarea unor criterii de performanţă.
„Am format comisiile care se vor ocupa de întocmirea programului de salarizare, iar după ce vom pune la punct principiile criteriilor de salarizare în funcţie de performanţe, vom începe discuţiile cu sindicatele. Săptămâna aceasta voi participa la mai multe întrevederi pe această temă cu reprezentanţi ai societăţii civile. Câtă vreme Parlamentul aprobă proiectul de buget în forma negociată cu noi de primul ministru, nu văd de ce nu am ajunge la o înţelegere cu sindicatele în privinţa majorărilor salariale”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu mai spune că declaraţia premierului Emil Boc despre amânarea oricăror creşteri salariale până pe 15 aprilie şi anularea majorărilor de 5%, după inflaţie, nu influenţează negativ discuţiile cu sindicatele din Educaţie.

Sindicaliştii spun că nu ştiu cum să reacţioneze la propunerile Executivului şi că aşteaptă o întâlnire la minister. „Sper că declaraţiile premierului nu ne afectează. Aşteptăm să se decidă ceva clar, ca să vedem cum reacţionăm. Oricum, noi nu am mandatat confederaţiile pentru negocierea legii 221/2008 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor şi ne aşteptăm să primim procentele de majorare rămase după creşterile salariale din octombrie anul trecut, adică cei aproximativ 33%”, a spus preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Emil Boc a anunţat luni, după discuţia cu sindicatele, că majorările salariilor bugetarilor se vor face după 15 aprilie, numai în funcţie de realizările economice din primul trimestru al acestui an. Până atunci, Guvernul şi partenerii sociali vor începe discuţiile pe tema Legii salarizării unice.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a precizat că premierul a refuzat să dea un răspuns clar în ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor, însă în cadrul discuţiilor a apărut şi varianta amânării acestor creşteri până la sfârşitul anului.
Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare şi că nu acceptă nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD-ului înainte de alegeri.


Intră acum și în grupul de