Continuarea Programului de monitorizare a sănătăţii este incertă


Intră acum și în grupul de

Universitarii suceveni se tem că educaţia ar putea primi de la bugetul de stat mai puţin de 5% din PIB, în condiţiile în care veniturile proprii ale Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi în cadrul căruia peste 380.000 de suceveni şi-au făcut analizele gratuit, are şanse minime să continue. Este vorba de o prezenţă de cca 60% dintre cei care au primit acasă, prin poştă, taloanele pentru analize gratuite în cadrul programului, un procent destul de mare, având în vedere că a fost primul program de acest gen. În opinia medicilor suceveni, el ar trebui să fie îmbunătăţit, şi în niciun caz anulat.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, susţine că a descoperit o serie de nereguli privind Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate (PNESS), pe care le va face publice după analizarea tuturor datelor legate de program. „Programul de evaluare s-a desfăşurat sub o serie de nereguli şi după ce voi analiza toate datele ce ţin de eficienţa lui şi de modul în care s-a derulat acest program, am să iau o decizie finală”, a spus Ion Bazac.

Fostul ministru, Eugen Nicolăescu, a anunţat, în februarie 2008, că PNESSP se va extinde pe cinci ani şi va suferi modificări, în funcţie de gradul de risc pe care îl va avea fiecare pacient în parte de a se îmbolnăvi sau nu.

Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei a început la 1 iulie 2007 şi a avut ca obiectiv principal evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care populaţia este cel mai des expusă. Programul a fost finanţat integral de Ministerul Sănătăţii. Suma alocată acestui program a fost de peste 300 milioane de euro. Banii au fost alocaţi din fondurile proprii ale ministerului.
Românii au beneficiat, gratuit, în cadrul acestui program, de o consultaţie clinică şi un set gratuit de analize care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.


Intră acum și în grupul de