Şeful UPU Suceava, chemat la Bucureşti pentru instruire


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii a aprobat recent Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, care stabileşte regulile de triaj ale cazurilor de urgenţă care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. Se pare că în unele unităţi medicale, acest triaj nu este făcut cu rigurozitate, de aceea ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, vrea să facă un instructaj cu şefii UPU din ţară, printre care şi cel de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, Liviu Cîrlan.
Ministrul vrea să le reamintească faptul că toate urgenţele catalogate drept cod roşu trebuie internate imediat după consultaţia făcută la camera de gardă. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că va emite un ordin prin care toţi pacienţii care au cod roşu de urgenţă se vor interna în spital, iar în acest sens se va face o instruire cu toţi şefii de unităţi primiri urgenţe (UPU) din ţară, astfel încât să se înţeleagă menirea actului normativ privind triajul pacienţilor şi clasificarea urgenţelor pe coduri de culori.

”Le voi propune nişte măsuri simple, dar care să reglementeze situaţia, astfel încât ce s-a întâmplat la Satu Mare să nu se mai întâlnească”, a spus Ion Bazac, adăugând că are în vedere şi reducerea numărului de ore pe care medicii de gardă le petrec în spitale, la 12 ore.

Recent, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, care este şi urgentist, a precizat că UPU Suceava îndeplineşte de demult condiţiile pentru aplicarea acestui protocol, existând atât documentaţia, structura, aparatura, cât şi modul de gardă, organizare şi circulaţie, care au fost gândite cât mai aproape de acesta. „În afară de faptul că acum vorbim de culori, noi lucram şi înainte după acest protocol, după o lege nescrisă a UPU”, a spus medicul Brădăţan. Conform protocolului, pacienţii sunt clasificaţi după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme similare de urgenţă, el stabilind timpul maxim de la sosire până la consultarea de către primul medic. Astfel, cazurile se pot clasifica în 5 categorii: Cod roşu, pentru cazurile gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului; galben, care prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 10 minute; verde – pacientul să fie consultat în maximum 30 minute; albastru- pacientul să fie consultat în maximum 60 minute şi alb, care prevede ca pacientul să fie consultat în maximum două ore.
Dr. Brădăţan spune că, pentru a nu exista situaţii ca aceea de la spitalul slătinean, este foarte important ca triajul cazurilor în funcţie de urgenţă să fie realizat de către o persoană cu multă intuiţie. „Noi am pregătit pe fiecare tură o asistentă care are abilitatea de a face triaj. E vorba de oameni cu experienţă mai mare, cu fler clinic deosebit şi cu eficienţă în desfăşurarea actului medical”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, cu precizarea că trebuie avut în vedere şi modul în care pacientul îşi prezintă simptomatologia, fiindcă poate duce în eroare cadrul medical. „Cam 50 la sută dintre pacienţi vor încerca să-şi dramatizeze şi să-şi agraveze boala. Aici intervine asistenta care face triajul, care trebuie să-şi dea seama de adevăr”, menţionează medicul Brădăţan. Potrivit acestuia, la UPU personalul lucrează “sub presiune”, mai ales că este insuficient. De asemenea, Tiberiu Brădăţan a ţinut să precizeze că pacienţilor de la UPU nu li se cere în mod special să prezinte vreun act de identitate, nici dovada de asigurat, mai ales în cazurile grave, când pacientul e inconştient.


Intră acum și în grupul de