MECI a dat tardiv startul la înscrieri „anticipate” în clasa I


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Şcolar Suceava a primit o notificare de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin care solicită ca părinţii să fie informaţi asupra faptului că trebuie să-şi înscrie copiii în clasa I până la data de 1 mai. Ministerul a ţinut să precizeze că data de 1 mai nu are caracter de termen limită, înscrierile fiind în continuare posibile, conform legislaţiei în vigoare.
În notificare se arată că intenţia ministerului este “de a prefigura cu o mai mare claritate numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2009, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic”.
Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, spune că notificarea nu aduce nicio noutate, întrucât şi în anii din urmă şcolile îşi definitivau în mare înscrierile la clasa I, până la data menţionată. „Am trimis adrese în şcoli şi le-am cerut să trimită documentaţia solicitată la termenele stabilite. Nu s-a schimbat nimic, doar ministrul. S-o fi gândit să nu uite părinţii să-şi înscrie copiii”, a comentat inspectorul şcolar general adjunct.
Ministerul mai cere ca, pentru asigurarea “transparenţei” procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate şcolară să afişeze, până la data de 16 martie 2009, numărul de clase disponibil, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor. În plus, şcolile trebui să răspundă “în scris şi în timp util” tuturor solicitărilor de înscriere depuse de către părinţi.

Şcolile generale din judeţul Suceava putem spune că sunt chiar harnice, deoarece au început înscrierile în clasa I încă de anul trecut, conform proiectului planului de şcolarizare pe care l-au stabilit. De exemplu, la Şcoala generală Nr. 1 Suceava, înscrierile au început din octombrie 2008, fiind înscrişi deja 75% dintre copii. Directorul şcolii, prof. Tamara Brutaru, spune că faţă de acest an şcolar, când există 4 clase I, pentru anul şcolar următor s-au propus doar 3 clase, dat fiind scăderea numărului de copii, dar nu vor fi probleme să se mai realizeze o clasă, dacă vor fi solicitări.

La Şcoala Generală nr. 3 Suceava, unitate cotată ca fiind foarte bună, înscrierile s-au realizat în proporţie de 85%, pentru cele 5 clase I prinse în proiectul planului de şcolarizare pe anul şcolar viitor. Directorul unităţii, Venera Rusu, a precizat că şi pentru anul în curs s-au preconizat iniţial tot 5 clase, dar au fost solicitări şi s-a mai înfiinţat încă una, lucru care s-ar putea întâmpla şi în anul şcolar următor, cu aprobări de suplimentare. Directorul afirmă că în momentul de faţă sunt ocupate deja toate locurile la clasa celui mai vechi învăţător Silvestru Tabarcea, considerat “un învăţător de excepţie”.

În clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare. Data înscrierii la şcoală poate fi amânată cu un an, dar numai “la cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali”.


Intră acum și în grupul de