Info Cons face apel pentru stoparea degradării calității vieții în România. Salariile românilor sunt în lei în timp ce produsele și serviciile sunt raportate la cursul euro, ce duce la sărăcirea consumatorului.

InfoCons a transmis miercuri un apel pentru stoparea degradării vieții în România.

„În prezent, o serie de servicii (abonamente de telefonie fixa sau mobila, achizitie de autoturisme, pachete servicii turistice, etc.) sunt ofertate în moneda euro, iar consumatorul achita valoarea acestora in RON, conversia realizându-se la cursul BNR, ceea ce determină ca fiecare consumator să se informeze constant asupra cursului valutar. De exemplu, serviciile de telefonie mobila au un anumit tarif la incheierea contractului, insa pe parcursul desfasurarii acestuia preturile se schimba datorita fluctuatiilor cursului euro”, se arată în apel.

Totodată, se menționează că scăderea calității vieții în România este o consecință a condițiilor actuale. „Salariile românilor în lei s-au plafonat în condițiile în care produsele și serviciile achiziționate (inclusiv utilități), sunt raportate la cursul euro, un lucru ce duce la pauperizarea consumatorului”, se precizează în document.

Potrivit InfoCons dacă alegem să plecăm în excursie în România printr-o agentie din România, ne putem trezi în fiecare zi cu un alt cost ceea ce este un lucru imoral și ilegal, iar plătirea facturilor în funcție de cursul euro duce la o creștere reală a valorii acestora în raport cu salariul consumatorilor, care este fix.

„Dacă salariul din România s-ar raporta la cursul de schimb euro, aceasta ar putea conduce la o păstrare a calității vieții. În condițiile în care, în fiecare zi, consumatorul are o descreștere reală în valoarea nominală a salariului, asistăm la o problemă majoră care trebuie corectată deîndată. În nicio țară membră a UE care nu a accesat zona Euro nu se regăsesc astfel de mijloace comerciale, decât în zona de excepții – turism (pentru deplasările în altă țară decât țara de origine), casele de schimb valutar, creditele în valută”, se arată în document.

Totoată, se menționează că pentru bunurile de folosință, utilități, servicii, alte produse, în condițiile în care țările au suveranitate în zona UE și monedă proprie, orice produs sau serviciu este atât ofertat, cât și achiziționat în moneda națională.

 „Aducem la cunoștință autorităților statului român,Ministerului de Finanțe, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ANRE, ANCOM, ASF, BNR, cât și altor autorități cu atribuții în domenii de reglementare sau control, să aducă deîndată o stabilizare a calității vieții în România, o predictibilitate și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului într-un stat independent, suveran, membru al UE, pentru a putea duce o viață de zi cu zi în limitele normalității”, se mai arată în apel.(N.B.)