Municipiul Suceava primește și în acest an cu cinci milioane de euro în minus pentru buget. Primarul Ion Lungu estimează că cheltuielile cu asistența socială vor fi mai mari decât suma primită prin majorarea cotei din impozitul pe venit


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a vorbit, miercuri, despre „cadoul otrăvit” pe care l-a primit municipalitatea suceveană de la Guvern, arătând că și în acest an bugetul este văduvit de suma de cinci milioane de euro cu toate că s-a majorat la 60 la sută cota din impozitul pe venit, dar s-au transferat toate cheltuielile cu asistența socială.

Lungu a spus într-o conferință de presă că a sperat ca la Legea bugetului localitățile să beneficieze de sume măcar la nivelul anului 2017.

„Ne-am făcut iluzii pentru că foarte mulți primari erau nemulțumiți de buget și mă refer în zona PSD, a UDMR. Primari mari de orașe conduse de PSD erau nemulțumiți, dar și de la UDMR și am crezut că se întâmplă ceva, prin parlamentarii lor, dar se pare că nu prea se întâmplă”, a spus Lungu.

El a explicat că s-a crescut cota la impozitul pe venit de la 41, 75 la sută la 60 la sută, dar în același timp s-au transferat cheltuielile cu asistența socială.

Astfel, potrivit calculelor, municipiul Suceava ar urma să primească, în plus 27, 19 de milioane de lei, respectiv 5,7 milioane de euro, dacă cota de 60 la sută ar fi aplicată de la începutul anului, dar, potrivit legii, această cotă se aplică abia din luna următoare aprobării legii bugetului situație în care această sumă este diminuată la circa 22 de milioane de lei.

„Să spunem că acestea sunt cele cinci milioane de euro pe care le-am pierdut în 2018 față de 2017, dar ni se pune în cârcă toată asistența socială, să o finanțăm de la Primărie, ceea ce înseamnă că pentru cele 423 de indemnizații de însoțitor și 403 de indemnizații pentru persoane cu handicap, municipalitatea va cheltui 22,2 milioane de lei”, a spus Lungu.

El a arătat că întreaga creștere din cota de impozit pe venit va fi cheltuită cu asistența socială și chiar ar trebui să fie puși bani în plus, ceea ce înseamnă că față de anul 2017 bugetul va primi cu 5 milioane de euro mai puțin.

Lungu a estimat că bugetul municipiului Suceava ar putea fi aprobat, într-o variantă optimistă, în prima decadă a lunii martie.

Primarul a anunțat că luni va purta discuții pe buget cu directorii de școli și contabilii, iar marți cu asociațiile de proprietari.

„Sper să fie aprobat bugetul în Parlament ca să existe date concrete”, a spus Lungu.

El a menționat că primarii au solicitat ca plata asistenților personali și însoțitorilor să se facă din cota de TVA cum s-a făcut și în 2018, cu 90 la sută finanțare de la Guvern, dar și compensarea pierderilor din primele luni până se aprobă bugetul subliniind că chiar dacă în buget e trecută cota de 60 la sută, cel puțin pe lunile ianuarie și februarie cota este de 41,75

Primarul a explicat că s-a cerut ca și repartizarea veniturilor din pensii să se transmită localităților de domiciliu ale pensionarilor pentru că acum acestea se colectează la București și sunt localități în țară cu foarte mulți pensionari și ar avea fonduri în plus chiar pentru a veni în sprijinul acestor pensionari.(T.B.)


Intră acum și în grupul de