Cooperare între Suceava și landul austriac Stiria în domeniul învățământului dual, profesional, dar și universitar, precum și în domeniul economic sau al silviculturii


Intră acum și în grupul de

Reprezentanți ai județului Suceava și ai landului austriac Stiria au discutat, marți, despre cooperarea în mai multe domenii de interes pentru cele două regiuni.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care conduce delegația suceveană într-o vizită de lucru în landul austriac Stiria a declarat că în domeniul educației s-au abordat teme privind învățământul  profesional și tehnic, învățământul dual și învățământul silvic și superior.

La discuții au participat rectorul Universității Montane din Graz, Wilfried Eichlseder și responsabilul pentru relații internaționale al Universității din Graz, Mediha Ohranovic.

Flutur a menționat că în ceea ce privește învățământul universitar s-a discutat, pe lângă mobilitatea pe programul Erasmul, și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate de USV și universități din Stiria.

Un subiect foarte interesant se referă la o colaborare pe managementul riscurilor, privind prevenirea și combaterea dezastrelor, a mai spus președintele CJ Suceava.

În ceea ce privește silvicultura, subiectele de interes  au fost legate de înființarea și dezvoltarea de pepiniere silvice, despre noile tehnologii în explotarea pădurilor astfel încât să se asigure protecția mediului, dar și despre valorificarea superioară a produselor din domeniul silvic.

Totodată, participanții au evidențiat rolul clusterelor în care să fie integrate localități și administrații silvice.

Flutur a mai declarat că în domeniul mediului de afaceri domeniul de interes a fost industria alimentară, în special procesarea produselor micilor fermieri și valorificarea acestora în structurile turistice printr-un marketing adecvat, dar și despre construirea de case cu elemente din lemn.

Totodată s-au purtat discuții și despre parcurile industriale care se vor dezvolta în Siret și Suceava și alte  oportunități de investiții în județul Suceava.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de