Admiterea la liceu prin examen s-ar putea realiza chiar din această toamnă


Intră acum și în grupul de

Conducerile colegiilor de elită din judeţ, precum „Petru Rareş”, „Mihai Eminescu”, „Ştefan cel Mare” din Suceava, „Nicu Gane” Fălticeni sau „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi sunt „pentru” reintroducerea examenului de admitere. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar din această toamnă, iar liceele care vor avea un număr de candidaţi mai mare decât capacitatea, vor putea evalua singure candidaţii. Noile reglementări care ar putea intra în vigoare au fost făcute publice chiar de Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministerul Educaţiei pregăteşte un pachet de legi care prevede reintroducerea treptei întâi pentru admiterea la liceu. Actele normative vor fi finalizate până la 1 aprilie, când vor fi înaintate Parlamentului. Elevii ar putea da examen pentru un loc în liceu chiar din acest an, dacă legislativul se va pronunţa în privinţa legilor pe Educaţie, până în iunie. Liceele care vor avea un număr de aspiranţi mai mare decât cel al locurilor disponibile vor avea dreptul să-şi organizeze propriul examen de departajare.
„La liceele care vor avea mai puţini candidaţi decât locuri, n-are rost să ne gândim la o formulă identică”, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Unităţile de învăţământ cu mai puţină căutare vor putea rămâne la sistemul de admitere computerizată, care se aplică în prezent.
Schimbările se impun pentru că actualul sistem, al tezelor unice, nu mai prezintă încredere, a mai afirmat Ecaterina Andronescu. Ierarhiile de drept la nivelul şcolii generale sunt stricate din cauza modului incorect în care se desfăşoară tezele cu subiect unic, în unele unităţi de învăţământ, crede ministrul Educaţiei.


Intră acum și în grupul de