Scrumbie expirată găsită la vânzare în Piața agroalimentară Câmpulung Moldovenesc, iar în Piața Mică din Suceava se vindea caras în condiții improprii. Polițiștii suceveni au confiscat în ultimele zile peste 160 de kilograme de pește și produse din pește


Intră acum și în grupul de

Peste 160 de kilograme de pește și produse din pește au fost confiscate în ultimele zile de polițiștii suceveni în cadrul acțiunii „Primăvara Siguranței” care se desfășoară în perioada 03 aprilie – până pe 15 iunie și are ca scop prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, în special în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale dar și a minivacanței de 1 Mai.

Totodată, în subsidiar se urmărește prevenirea actelor ilicite de comerț și siguranța consumatorului, fiind desfășurate activități de informare și control în piețe, târguri și la unitățile economice  care comercializează produse specifice acestei perioade – Postul Paștelui.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, în această săptămână poliţiştii Compartimentului de Analiză Și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava, împreună cu polițiștii de proximitate și polițiști din cadrul secțiilor și posturilor de poliție au desfășurat activități de informare și responsabilizare la târgurile și piețele săptămânale organizate pe raza județului. Comercianților le-au fost prezentate prevederi legislative privind legalitatea actelor de comerț iar cetățenii au fost sfătuiți să achziționeze produsele alimentare doar din locurile autorizate.

 În paralel, polițiștii structurilor operative au derulat peste 30 de controale la unități economice și în târguri și piețe.

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul polițiilor municipale și orășenești, în cooperare cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat o acțiuni în sistem integrat pe raza județului pentru prevenirea și combaterea  transportului, colectării și comercializării ilegale a produselor și subproduselor rezultate din activitățile ilegale de pescuit.

Au fost desfășurate 39 de acţiuni și controale și au fost constatate două infracțiuni, fiind aplicate 82 de sancțiuni contravenționale în valoare de 87.425 lei și confiscate 160,43 kg produse din pește, în valoare de 3.201 lei.

Sursa citată arată că o echipă de control formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a efectuat o verificare în Piaţa Agroalimentară „George Enescu” din municipiul Suceava, ocazie cu care a fost identificată o localnică care comercializa fără îndeplinirea condițiilor legale, cantitatea de 111,45 kg de pește viu, din specia caras.

 Persoana depistată a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990, iar ca măsură complementară s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantităţii de 111,45 kg pește din specia caras, în valoare de aproximativ 1.000 lei.

De asemenea, o echipă de control din cadrul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc și reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a efectuat o verificare în Piaţa Agroalimentară Centrală din localitate, ocazie cu care, la sediul unei societăți comerciale a fost identificată cantitatea de 10,59 kg peşte din specia scrumbie, cu termenul de valabilitate expirat.

Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 1.200 lei, pentru încălcarea prevederilor H.G. nr.989/2016, iar ca măsură complementară s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantităţii de 10,59 kg peşte.

Polițiștii recomandă comercianților să respecte legislația specifică și să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. De asemenea, recomandăm cetățenilor să nmanifeste responsabilitate la achiziționarea produselor alimentare și să nu cumpere astfel de produse de la persoane sau din locații neutorizate, riscurile fiind enorme atât pentru ei cât și pentru familiile lor”, transmite Poliția Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de