Număr alarmant de cazuri noi a bolilor de care suferă sucevenii


Intră acum și în grupul de

„Lumea suferă de foarte multe afecţiuni, dar ce-i mai grav este că nu se prezintă la primele semne, tratamentul fiind luat tardiv şi costurile cresc odată cu gravitatea cazului”, a declarat marţi directorul DSP, dr. Alexandru Lăzăreanu, în urma analizei raportărilor trimise de medicii de familie şi cei de specialitate, documente ce indică faptul că sucevenii sunt departe de a sta bine cu sănătatea.

De regulă, statisticile anuale ale DSP Suceava au arătat un număr crescut de bolnavi în judeţ, dar anul trecut, cu prilejul analizelor gratuite prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, numărul cazurilor noi scoase la lumină a fost de-a dreptul alarmant.
Bolile cardiovasculare sunt cap de afiş printre celelalte boli, ca număr de bolnavi, la sfârşitul lui 2008 fiind luate în evidenţă 64.541 persoane cu hipertensiune arterială, din care 7.334 cazuri noi şi 34.158 cu cardiopatie ischemică, 3.616 fiind cazuri noi, din care 3.603 confirmate de investigaţii.
Pe locul doi este diabetul, potrivit datelor DSP Suceava, la sfârşitul anului trecut fiind în evidenţa medicilor de familie 17.384 persoane cu diabet, din care 2.523 cazuri noi, ceea ce înseamnă o prevalenţă destul de mare, de 2,45 la suta de locuitori. Anul trecut au decedat 377 persoane cu diabet.
Pe locul trei sunt cirozele şi afecţiunile hepatice: 9.861 persoane luate în evidenţă la finele anului trecut, din care 1.475 cazuri noi, 1.474 fiind confirmate.


Intră acum și în grupul de