Unul din şase decese în rândul sucevenilor este provocat de cancer


Intră acum și în grupul de

Lunar, la Direcţia de Sănătate Publică Suceava se codifică ca fiind provocate de cancer 99 – 120 decese, din totalul de 650-700 decese pe lună, ceea ce înseamnă că unul din şase decese este cauzat de cancer, precizează şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu. „Aceasta înseamnă că oamenii se prezintă târziu la medic, majoritatea deceselor fiind la bătrâni peste 80 de ani”, a declarat marţi, Alexandru Lăzăreanu.
În evidenţa cabinetelor de oncologie din judeţul Suceava erau, în 2008, 7.826 bolnavi cu diferite forme de cancer, 1.797 fiind cazuri nou depistate. Cele mai multe cazuri noi sunt cele de cancer bronhopulmonar, 238 de cazuri, din care doar 12 au fost tratabile, cancer de stomac – 162 persoane, doar 7 fiind curabile. Au mai fost 161 persoane cu cancer de prostată, din care 15 curabile, 121 persoane cu cancer de sân – 34 tratabile, 96 cazuri de cancer de col uterin – 30 curabile, şi 47 cazuri de cancer de piele, din care 14 erau în stadiu curabil.

Datele DSP Suceava mai arată că, în cadrul unui screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din 1.012 femei investigate, 22 au fost cu suspiciune de cancer, iar din cele 2.715 femei investigate în cabinete (frotiuri), 47 au fost suspecte de cancer, din care 12 erau în stadiul 0, 7 în stadiul I şi una în stadiul II.

Numărul mic al cazurilor curabile arată că lumea se prezintă târziu la medic şi, mai ales, nu este obişnuită să-şi facă periodic anumite investigaţii. „Aceste examinări sunt foarte importante şi lumea trebuie să înţeleagă că, dacă se prezintă la medic şi se fac aceste controale la timp, au şanse să se trateze. Sistemul sanitar şi medicii ajută, dar nu fac minuni dacă nu eşti conştient că trebuie să ai contribuţia ta la depistarea şi tratarea bolii”, spune directorul DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de