Proceduri noi pentru sistemul RO-alert pentru optimizarea transmiterii avertizărilor către populație și definirea fenomenele meteo extreme cu manifestare intempestivă. Se ia în calcul să se emită alerte în baza informațiilor furnizate de cetățeni prin 112


Intră acum și în grupul de

La sediul Departamentului pentru Situații de Urgență a avut loc, joi,  întâlnirea dr. Raed Arafat, Secretat de Stat, Șef al DSU, cu directorul general al Administrației Nationale de Meteorologie, Dr. Elena Mateescu, și prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, col. Radu Cristian.

În cadrul discuțiilor, au fost stabilite evenimentele care se pot produce pe teritoriul țării și nu sunt încadrate, potrivit normelor juridice actuale, în sistemul RO-alert.

Astfel, în perioada imediat următoare, va fi întocmită o procedură operațională comună DSUIGSU-ANM, în cadrul căreia vor fi clar definite fenomenele meteo extreme cu impact semnificativ asupra vieții și cu manifestare intempestivă, care să fie transmise prin aplicația RoAlert.

Potrivit unui comunicat semnat de Elena Mateescu, directorul general ANM, pentru optimizarea transmiterii avertizărilor către populație, în cazul producerii unor fenomene meteo severe imediate, s-au hotărât următoarele măsuri:

– Stabilirea tipurilor de fenomene meteorologice severe imediate și a terminologiei specifice a acestora pentru a fi transmise prin sistemul RO-Alert;

– Asigurarea unei legături de comunicații directe (hot-line) între structurile operaționale cu activitate permanentă din cadrul DSU-IGSU-ANM;

– Întocmirea procedurii operaționale comune, cu menționarea nivelurilor de gravitate pentru care se impune transmiterea mesajelor de avertizare către populație, prin intermediul aplicației RO-Alert.

Într-o etapă ulterioară, s-a stabilit ca va fi necesară actualizarea cadrului normativ-juridic în vigoare, privind transmiterea mesajelor de avertizare meteorologică incluzând și utilizarea sistemului RO-Alert.

„Un alt aspect important abordat în cadrul întâlnirii a vizat posibilitatea trimiterii mesajelor de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert, pe baza informațiilor conținute în apelul de urgență efectuat de cetățeni la nr. unic 112”, se mai arată în comunicat.(N.B.)


Intră acum și în grupul de