Maiştrii şcolari, cei mai afectaţi de măsura de desfiinţare a SAM-urilor


Intră acum și în grupul de

Adjunctul IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat marţi, că cei mai afectaţi de desfiinţarea şcolilor de artă şi meserii (SAM) vor fi maiştrii din aceste unităţi. „Probleme vor fi la maiştri. Pentru ei vor trebui găsite soluţii după desfiinţarea SAM-urilor. Vom încerca să îi detaşăm pentru a preda la liceele tehnice ce vor fi înfiinţate, dar nu avem certitudinea că vom putea să soluţionăm toate solicitările. Liceele tehnice nu îi vor putea prelua pe toţi”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Una din cele mai afectate şcoli de restrângere este Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. „La acest colegiu, pe lângă problema maiştrilor avem şi patru discipline la care predau mai mulţi profesori, ce intră în restrângere. Un factor este şi scăderea numărului de elevi”, a menţionat adjunctul IŞJ Suceava.
Acesta a precizat că deocamdată nu se cunoaşte numărul exact de posturi titularizabile, deoarece toate situaţiile au fost date peste cap odată cu anunţarea măsurii de desfiinţare a SAM-urilor. „Ştim doar la gimnazii cum stă situaţia, pentru că la licee totul trebuie revizuit. Oricum, şi în acest an vom avea probleme la geografie, unde nu este nici un post în urban, şi unde anul trecut au fost 68 candidaţi pe 1 post. Şi la istorie, din nou vom avea aceeaşi situaţie. Anul acesta au apărut probleme şi la religie în municipiul Suceava, unde au apărut restrângeri de activitate, la fel şi la matematică şi istorie”, a mai spus Daniel Hrenciuc, cu precizarea că zilele acestea au loc şedinţe zonale cu directorii şcolilor din judeţ, după care, pe data de 3 aprilie vor fi afişate listele cu şcolile, specializările şi cadrele didactice ce intră în restrângere de activitate.


Intră acum și în grupul de