Poliția Suceava: Cheia lăsată sub preș sau în alte locații improprii este o invitație la furt pentru hoți


Intră acum și în grupul de

Casele şi curţile lipsite de supraveghere pentru perioade lungi de timp, constituie o tentaţie greu de învins pentru persoanele dornice de câştiguri nemuncite, atenționează Poliția Județeană Suceava.

Imobilele ale căror proprietari sunt plecaţi la muncă în străinătate, case în construcţie sau primite drept moştenire şi folosite rar ori locuinţe de vacanţă, acestea sunt adesea ţinta infractorilor, care profită din plin de timpul avut la dispoziţie şi îşi însuşesc tot ce le cade în mână şi ar putea fi valorificat, mai devreme sau mai târziu, arată sursa citată.

Totodată, cheile imobilelor plasate în locații improprii, sub preșuri, în anexe, etc. sunt adevărate invitații la furt pentru hoți.

Potrivit Poliției Suceava un astfel de caz s-a înregistrat recent când Poliția Orașului Dolhasca a fost sesizată de către o femeie de 48 ani din oraș Dolhasca, cu privire la faptul că în cursul zilei de 8 mai hoții au furat din locuința sa bunuri și valori.         

În acea zi proprietarii erau plecați la serviciu, iar hoții, folosindu-se de o cheie lăsată într-o anexă de către proprietari, au pătruns în locuință iar din interior au sustras un telefon mobil și 21 bonuri valorice – tichete de masă.

În ultimele zile, în special după ce persoanele care lucrează în străinătate și au fost prezente pe perioada sărbătorilor Pascale, s-au reîntors la locurile de muncă din Europa de Vest, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la mai multe furturi din case nelocuite sau aflate în construcţie.

În multe din aceste case, proprietarii au adus lucruri de valoare din stăinătate, sau au instalat centrale termice. Deşi în mod repetat poliţiştii au atras atenţia cu privire la modul de asigurare a caselor în construcţie, se constată că, în continuare cetăţenii depozitează materiale de construcţii în spaţii care nu sunt închise sau măcar îngrădite. De asemenea, în casele nelocuite  aflate în diverse faze de construcţie (fără geamuri, uşi, sisteme de închidere) sunt deja depozitate bunuri casnice şi scule care, în mod inevitabil atrag atenţia hoţilor şi îi expun pe proprietari infracţiunilor de furt.

În perioada 06 – 12 mai 2019, în cadrul campaniei ,,Împreună pentru o comunitate mai sigură”, poliţiştii au desfăşurat activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. În comunităţile rurale din judeţ poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie, iar în mediul urban sucevean s-au desfăşurat acţiuni de prevenire a furturilor facilitate de neglijenţa proprietarilor de imobile care lasă uşile neasigurate.

În satele şi comunele din judeţ, poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv. Poliţiştii au distribuite peste 3000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care suferit pagube importante urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşa în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor.

Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. Cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care  vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.


Intră acum și în grupul de