Medicul de gardă va avea dreptul să decidă internarea pacientului


Intră acum și în grupul de

Din această săptămână intră în vigoare ordinul ca pacienţii ce vin în stare critică la unităţile de primiri urgenţe să fie internaţi obligatoriu, iar dacă secţia unde trebuie dus pacientul este plină, atunci bolnavul trebuie internat temporar în altă secţie. Potrivit Ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, „dacă starea pacienţilor necesită o abordare pluridisciplinară şi niciunul dintre medici nu doreşte internarea în secţia respectivă, medicul de gardă din unitatea de primiri urgenţe decide internarea”. De asemenea, în cadrul unităţilor de primiri urgenţe, managerii spitalelor de urgenţă din ţară vor avea obligaţia să amenajeze saloane de observaţie, unde pacienţii vor sta sub observaţie până la 24 de ore. Toate spitalele de urgenţă din ţară, printre care şi Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, vor fi nevoite să aloce cel puţin 5% din numărul de paturi ale spitalului pentru necesităţile UPU. Raportarea locurilor libere se va face până la ora 12, de către medicul şef al fiecărei secţii.
În ceea ce priveşte sistemul de primiri urgenţe, Ministrul Sănătăţii a aprobat, recent, Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, care stabileşte regulile de triaj pentru cazurile de urgenţă care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), astfel încât persoanele aflate în starea cea mai gravă să aibă prioritate la consultaţie.

Ideea Ministrului Sănătăţii ca medicul de gardă de la Urgenţe să decidă internarea unui pacient este pe placul conducerii Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. „Este o măsură extrem de bine venită, pentru că nu se mai pierde timp, ca atunci când există dispute între medicii specialişti sau nu există loc liber în secţia unde ar trebui să ajungă pacientul respectiv. Această măsură va îmbunătăţi activitatea la Unitatea Primire Urgenţe, pentru că se scurtează timpul necesar unui pacient să ajungă pe patul unei secţii. Medicul de gardă va avea dreptul să decidă internarea pacientului, peste specialistul care nu se hotărăşte”, a declarat recent directorul medical al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea. Aceasta a spus că la Unitatea Primire Urgenţe a instituţiei medicale judeţene „se lucrează în condiţii foarte grele”, din cauza lipsei acute de personal. „În ciuda dotării cu aparatură standard, în momentul de faţă se lucrează cu număr insuficient de medici şi asistente raportat la numărul de prezentări pe an, iar la UPU sunt 60.000 de prezentări pe an. Până în prezent nu au fost disfuncţionalităţi care să creeze o imagine negativă a acestui serviciu, dar aceasta a însemnat un mare efort din partea angajaţilor UPU”, a afirmat directorul medical.

Liviu Cîrlan, şeful UPU, a precizat că ar fi nevoie la Unitatea de Primire a Urgenţelor un număr de 19 medici şi 40 de asistente pentru a se desfăşura o activitate în limite normale. Liviu Cîrlan a dat exemplul Spitalului Floreasca din Bucureşti, unde sunt în medie circa 500 prezentări zilnic la Urgenţe şi unde există 40 de medici şi 120 asistente, în timp ce la UPU Suceava, la o frecvenţă de 200 prezentări pe zi, sunt 7 medici şi 26 de asistente. Acesta a mai adăugat că periodic au fost scoase la concurs posturi de medici la UPU, dar nu s-a prezentat nimeni.

Cât priveşte protocolul de triaj, recent, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, care este şi urgentist, a precizat că UPU Suceava îndeplineşte demult condiţiile pentru aplicarea acestui protocol, existând atât documentaţia, structura, aparatura, cât şi modul de gardă, organizare şi circulaţie, care au fost gândite cât mai aproape de acesta. „În afară de faptul că acum vorbim de culori, noi lucram şi înainte după acest protocol, după o lege nescrisă a UPU”, a spus medicul Brădăţan. Conform protocolului, pacienţii sunt clasificaţi după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme similare de urgenţă, el stabilind timpul maxim de la sosire până la consultarea de către primul medic. Astfel, cazurile se pot clasifica în 5 categorii: Cod roşu, pentru cazurile gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului; galben, care prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 10 minute; verde – pacientul să fie consultat în maximum 30 minute; albastru – pacientul să fie consultat în maximum 60 minute şi alb, care prevede ca pacientul să fie consultat în maximum două ore.

Dr. Brădăţan spune că este foarte important ca triajul cazurilor în funcţie de urgenţă să fie realizat de către o persoană cu multă intuiţie. „Noi am pregătit pe fiecare tură o asistentă care are abilitatea de a face triaj. E vorba de oameni cu experienţă mai mare, cu fler clinic deosebit şi cu eficienţă în desfăşurarea actului medical”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, cu precizarea că trebuie avut în vedere şi modul în care pacientul îşi prezintă simptomatologia, fiindcă poate duce în eroare cadrul medical. „Cam 50 la sută dintre pacienţi vor încerca să-şi dramatizeze şi să-şi agraveze boala. Aici intervine asistenta care face triajul, care trebuie să-şi dea seama de adevăr”, menţionează medicul Brădăţan.


Intră acum și în grupul de