Peste 140 de cadre didactice „fără calificative”, în urma inspecţiilor şcolare


Intră acum și în grupul de

Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că semestrul trecut au fost efectuate un număr de 1.075 inspecţii de specialitate, în urmă cărora au fost date 683 calificative de „foarte bine”, 128 „bine”, 12 „satisfăcător” şi 143 „fără calificativ”. Referindu-se la această ultimă categorie, Vasile Monacu a explicat că este vorba despre profesori necalificaţi, pensionari sau cei veniţi din concedii medicale după o vreme mai îndelungată. Adjunctul IŞJ Suceava a spus că sunt situaţii în care s-a insistat pe lângă cadrele necalificate să vină să predea, pentru că rămâneau catedrele neocupate, dar s-a dovedit că unii nu sunt făcuţi pentru învăţământ, iar a le da un calificativ „nesatisfăcător” înseamnă a-i determina să plece şi elevii rămân fără profesor.

„Mai sunt şi pensionarii, care au rămas la catedră pentru că posturile nu sunt atractive şi dacă pleacă şi ei, ce facem cu elevii? În aceste condiţii nu li s-a pus nici un calificativ. De asemenea, mai sunt unele cadre didactice care au venit după concedii medicale de 2-3 luni şi s-au trezit cu inspecţie”, a afirmat Vasile Monacu precizând că mai există o categorie, cea a cadrelor „ce vor trebui să-şi îmbunătăţească substanţial activitatea”.

În timpul inspecţiilor s-au găsit cadre cu un interes scăzut faţă de programele şcolare, cu planificări copiate de la alţi colegi sau direct din cărţi, fără a fi adaptate cerinţelor colectivelor de elevi cu care lucrează, evaluări punitive în care elevii erau notaţi pentru ceea ce nu ştiau, în loc să primească note pentru ceea ce ştiau.


Intră acum și în grupul de