Absolvenți din acest an ai școlii profesionale a CSEI Sf. Andrei din Gura Humorului, informați despre cum să își caute un loc de muncă și au fost instruiți cum să se comporte la un interviu de angajare


Intră acum și în grupul de

Astăzi absolvenţi, mâine angajaţi!” este denumirea unei acțiunei menită să sprijine integrarea pe piaţa muncii a elevilor cu CES organizată, marți, de CSEI ”Sf. Andrei” din Gura Humorului împreună cu AJOFM

Astfel, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sf. Andrei” din Gura Humorului s-a desfășurat o activitate dedicată creșterii șanselor de inserție pe piața muncii a noii generații de absolvenți ai școlii profesionale. În cadrul parteneriatului încheiat între școală și Agenția AJOFM- punct de lucru Gura Humorului, elevii au beneficiat de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă după finalizarea școlii și promovarea examenului de certificare a calificării profesionale.

Doamna Fedorovici Cornelia, expert extern EU- AJOFM Suceava, a prezentat elevilor care sunt oportunitățile pe care le au: înscrierea în evidențele agenției pentru a beneficia de ajutor în găsirea unui loc de muncă sau pentru obținerea ajutorului de șomaj până la angajare, participarea la târgurile de locuri de muncă, consultarea permanentă a anunțurilor de angajare ale diverșilor agenți economici actualizate ritmic de agenție,  posibilitatea de a se înscrie la cursuri de calificare gratuite pentru meserii ce au căutare la un moment dat pe piața forței de muncă. De asemenea, elevii au fost instruiți și cu privire la alte modalitățile pe care le au pentru a se informa în căutarea unui loc de muncă: ziare, TV, internet, etc.

S-a dovedit cu această ocazie faptul că  informațiile primite în cadrul orelor de consiliere și orientare pe parcursul celor 4 ani de școală profesională sunt deosebit de utile și constituie punctul de plecare în vederea integrării cu succes pe piața forței de muncă și în societate.

Activitatea s- a organizat sub genericul ”Astăzi absolvenți, mâine angajați!” și a fost o activitate complexă, la care elevii din clasele a XII- a au participat activ, arătând faptul că sunt pregătiți să se lanseze cu mult curaj în viață. Dezbaterea care a urmat după prezentarea informațiilor de către reprezentanta AJOFM Suceava, ne-a demonstrat că elevii noștri sunt entuziaști și responsabili și că vor ști să acceseze toate pârghiile legale menite să îi ajute să reușească în ceea ce și- au propus.

Un moment inedit l-a constituit simularea prezentării la un interviu de angajare, jocul de rol fiind metoda cea mai adecvată pentru atingerea obiectivelor propuse. Toți elevii au putut astfel să vadă cam care sunt întrebările la care trebuie să răspundă, care este ținuta și cum trebuie să se comporte pe durata interviului. Astfel, la ”S.C. Ana S.R.L.”, elevii au răspuns la întrebările pentru care s- au pregătit de-a lungul școlii, au aflat că există întrebări capcană, sau întrebări aparent banale dar care urmăresc să dezvăluie foarte mult din caracterul și personalitatea respondenților și au mai aflat că, doar de ei depinde să aibă succes în viață.

La final, elevilor li s-a solicitat să lase un mesaj cadrelor didactice şi diriginţilor, să mulţumescă sau să îşi exprime opinia referitor la parcursul educațional pe care l- au avut la școala noastră. Mesajele au avut un caracter anonim și au fost introduse într- o urnă etichetată sugestiv „Părerea ta contează!”, astfel încât să obținem un feed-back sincer din partea elevilor.     

La ieșirea din sală, fiecare elev a extras câte un ”trifoi norocos”, cu mesaje și urări de bine din partea organizatorilor: economist Buiciuc Marcela, prof. Simeria Maria, prof. Flutur Elena și prof. Culidiuc Militina Cleopatra.

Organizatorii mulțumesc pe această cale cadrelor didactice diriginți de la clasele a XII- a: prof. Luca Lăcrimioara, prof. Țilică Liliana Ștefania,  prof. Novac Brîndușa și prof. Dabija Doinița Dumitrița, care sau implicat în activitate și au coordonat colectivele de elevi, doamnelor profesoare Codrean Elena şi Jucan Monica (în rolul agenţilor economici) precum și doamnei prof. Chichifoi Mariana (care a surprins imagini inedite din timpul activității).

Cu speranță în șansele lor de reușită, colectivul didactic al școlii urează mult succes în viață noii promoții de absolvenți.


Intră acum și în grupul de