Centrul de Transfuzii Suceava nu mai efectuează analize contra cost


Intră acum și în grupul de

Efectuarea de analize medicale contra cost, a fost sistată din acest an la Centrul Judeţean de Transfuzii Sangvine (CJTS) Suceava, întrucât acestea sunt nerentabile. Potrivit șefului instituției sucevene, Maria Pilat, tarifele stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru testele de sânge au rămas la nivelul anului 1999, iar în aceste condiţii nu doar că nu se mai realiza profit, dar nu se scoteau nici măcar cheltuielile cu reactivii.

Spre exemplu, un test pentru HIV/SIDA se plătea la CJTS Suceava cu doar 12,50 lei, iar la laboratorul Synevo, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, acesta costă nu mai puţin de 45 lei.

Maria Pilat a spus că a propus de mai multe ori majorarea tarifelor, dar fără succes. ”Am stopat analizele la cerere în special din cauza banilor, dar am ţinut cont şi de faptul că personalul nu mai făcea faţă, fiind foarte solicitat cu donatorii care au crescut numeric în ultima perioadă. Nu vom relua efectuarea testelor contra cost până nu se reglementează problema tarifelor”, a ținut să precizeze directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sangvine (CJTS) Suceava.


Intră acum și în grupul de