Viitorul șef al CAS cere asiguraţilor cărora li se refuză serviciile medicale să depună în scris o plângere la sediu

Viitorul Preşedinte Director General al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, care va fi numită în funcţie până la sfârşitul săptămânii în curs (formalităţile la CNAS fiind în derulare), încearcă să îi liniștească pe suceveni după ce medicii de familie din județ au precizat duminică, prin purtătorul de cuvânt al Asociației Medicilor de Familie Suceava, Irina Badrajan, că se vor duce la cabinete şi vor oferi asistenţă medicală populaţiei, dar nu vor mai elibera nici un document care presupune o relaţie contractuală cu CAS. În aceste condiții pacienţii nu vor mai primi, de la 1 aprilie, de la medicii de familie reţete pentru medicamente compensate şi gratuite, bilete de trimitere, certificate de concedii medicale şi diverse alte documente.

”Referitor la faptul că, începând cu 1 aprilie nu se va mai acorda asistenţă medicală gratuită, după cum au declarat medicii de familie, populaţia trebuie să stea liniştită pentru că nu are nimeni nici un motiv de panică, deoarece în fiecare an de la înfiinţarea CAS ne-am regăsit în aceeaşi situaţie, în sensul că, în ultimele 2-3 zile anterioare semnării unui nou contract formalităţile legale de semnare a acestora încă nu erau definitivate, dar nu au existat niciodată disfuncţionalităţi.
Îi rog pe asiguraţii cărora li se vor refuza servicii medicale, să depună în scris o plângere la CAS pentru a avea o evidenţă exactă a medicilor care nu au prestat servicii în primele zile ale lunii aprilie şi în noul contract ei nu vor fi plătiţi pentru aceste zile. Oricum, astăzi sau mâine, de la CNAS vor veni precizări referitor la continuarea contractelor prin act adiţional încă o perioadă sau semnarea unui nou contract.

În cazul în care medicii de familie refuză acordarea asistenţei medicale, sunt convinsă că vor fi preluate cazurile de urgenţă de către medicii specialişti şi spitale, care se află în aceeaşi situaţie. Ne aflăm în Postul Paştelui şi este un mare păcat să creăm panică printre oamenii bolnavi, mai ales că Jurământul lui Hipocrate, pe care l-a depus fiecare medic la debutul carierei, începe cu ,,Primum non nocere”, ceea ce înseamnă că, în primul rând, nu trebuie să faci rău”, a declarat dr. Cristina Iordăchel.

Medicii de familie contestă noile prevederi ale contractului cadru prin care vor fi puşi la muncă suplimentară, dar cu toate acestea vor fi plătiţi mai prost, iar pe deasupra riscă sancţiuni mai mari, de până la 30%, pentru orice greşeală. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că s-a schimbat modul de prescriere a reţetelor, că vor trebui să suporte toate cheltuielile dacă acordă consultaţie şi tratament unui pacient care nu mai este asigurat, dar mai ales că vor fi obligaţi să lucreze în centrele de permanenţă şi să facă gărzi. „Normele prevăd că valoarea punctului per capita rămâne de 4,1 lei, iar a celui per serviciu de 1,5 lei, însă prin structura şi detalierea acestor plăţi rezultă că ea este de fapt mai mică. De exemplu, examenele lunare de bilanţ la populaţia născută în luna respectivă nu mai sunt plătite separat, ca serviciu, ci sunt incluse în plata capitaţiei. Deci, nu numai că nu-ţi dă bani în plus, dar îţi şi ia din ei în cazul în care nu le faci. Pe de altă parte, noi nu avem competenţă în servicii de urgenţă şi riscăm astfel să intrăm în sfera malpraxisului. În plus, ni se încalcă dreptul constituţional la odihnă. Nu ni se poate cere să stăm la program, iar apoi să continuăm munca în altă parte. Este prea solicitant”, a menționat duminică, medicul Irina Badrajan.

Medicii sunt nemulţumiţi şi de faptul că actul pe care ar trebui să-l semneze de la 1 aprilie prevede finanţarea doar pentru primele două trimestre ale anului, ultimele şase luni ale lui 2009 nefiind menţionate în capitolul în care sunt înscrise veniturile cabinetelor medicale individuale. Practic, prin contract, medicii ar trebui să se angajeze să ofere servicii pentru tot anul, dar să fie plătiţi doar pentru jumătate din el. Medicii refuză să semneze documentul în alb, arătând că nu numai că nu vor avea profit, dar nici nu vor avea bani pentru întreţinerea şi funcţionarea cabinetelor în care lucrează.