Sindicaliștii din învățământ fac referendum privind alegerea formulelor de protest


Intră acum și în grupul de

Sindicatele din învățământ intenţionează boicotarea examenelor naţionale, a închiderii anului şcolar şi a tezelor cu subiect unic, ca măsură de protest împotriva proiectului de ordonanţă privind eliminarea sporurilor. Mai exact, sindicaliştii din Educaţie au hotărât să organizeze, săptămâna aceasta un referendum pentru a consulta cadrele didactice din toată ţara ce formulă de protest preferă, de la miting la greva generală.

”Abordarea noastră are la bază un principiu sindical – la un drept câştigat nu trebuie renunţat. Aceste sporuri, nu multe, s-au obţinut după îndelungi demersuri sindicale şi ar fi o mare tragedie pentru toţi angajaţii sistemului de învăţământ să le piardă. Poziţia Federaţiei noastre, a FSLI, trebuie coroborată cu poziţia celorlalte trei federaţii sindicale din învăţământ. Considerăm că trebuie să luăm act şi de ceea ce doresc şi ceilalţi colegi din celelalte federaţii pentru că rămânând uniţi toţi angajaţii din sistemul învăţământului putem să realizăm ceea ce ne-am propus”, a declarat Gheorghe Şorodoc, preşedintele sindicatului “Bucovina” din cadrul FSLI– Federația Sindicatelor Libere din Învățământ .

Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare, spunând şi că nu acceptă niciun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.

Recent, nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie au vizat şi modificările la programa şcolară iniţiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu.
”Am criticat încă de la început modalitatea în care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru – n.r.). Însă, am hotărât de comun acord să discutăm aceste ordine, pentru că ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat să îi reprezentăm, reuşind corectarea şi ameliorarea acestor faţă de propunerea inţială a ministerului”, se precizează într-un comunicat comun al FSLI şi al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).
Cele mai criticate modificări sunt reducerea numărului de ore la Educaţie Fizică, Informatică şi Limbi străine, precum şi scoaterea materiei Logică din programa şcolară de liceu.

Alte nemulţumiri vizează deciziile legate de modul în care se face descentralizarea în învăţământul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor în şcoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale şi subfinanţarea cercetării, motiv pentru care sute de angajaţi din acest domeniu şi-au pierdut locul de muncă.


Intră acum și în grupul de