USV a intrat în topul universităților din Europa Centrală și de Est


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a intrat în topul celor mai bune universități din Europa Centrală și de Est, potrivit clasamentului World University Rankings 2019.

Din această regiune, USV-ul s-a clasat pe locul 142, fiind poziționată între Universitatea de Stat din Baku (Azerbaidjan) și Universitatea de Stat Altai (Rusia).

Cea mai bine clasată universitate din România este Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj (locul 34), urmată la o distanță mică de Universitatea București (37) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (59).

În total, 17 universități din România au intrat în top, dintre ele USV-ul fiind pe poziția a zecea. Înaintea universității sucevene s-au mai plasat, Universitatea Politehnica din București (69), Universitatea de Vest din Timișoara (107), ASE București (127) ș.a.

În schimb, USV-ul a devastat, în ordine ierarhică, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea din Oradea și una din codașele clasamentului Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad.

Potrivit sursei citate, cele mai bune universități din Europa Centrală și de Est se află în Rusia. Astfel, locul întâi i-a revenit Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, urmată de Universitatea de Stat Novosibirsk, iar locul trei a fost împărțit între Universitatea de Stat Saint Petersburg și Universitatea „Charles” din Paga, Cehia. În top zece au mai intrat universități din Polonia, Turcia și Estonia.

Dintre universitățile din statele vecine României, mai bine clasate decât cele românești sunt instituțiile de învățământ superior din Ungaria (locurile 20, 26, 29 și 30) și o universitate din Ucraina (30). Universitatea din Cernăuți nu a prins topul din anul acesta.

La nivel mondial, vârful clasamentului este puternic dominat de universitățile din Statele Unite și Marea Britanie, iar dintre universitățile românești, TOP 1000 au prins doar Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și Universitatea București, fiind plasate între locurile 801-1000.

World University Rankings are la bază o metodologie de calcul a rating-ului ce se se bazează pe reputația academică (40%), reputația angajatorului (10%), raportul dintre numărul de studenți și profesori (20%), citările în articole de cercetare (20%) și relațiile internaționale ale unei universități (10%).


Intră acum și în grupul de